Et glas rødvin har en direkte effekt på risikoen for at udvikle brystkræft, særligt på kvinder i menopause – det, vi også kender som overgangsalderen. Adjungeret professor ved DTU Nanotech Ulla Vogel står bag de opsigtsvækkende resultater.
Efter flere års forskning inden for området konkluderer hun i en netop offentliggjort videnskabelig artikel, at 70 % af alle danske kvinder har en genetisk sammensætning, som betyder, at de groft sagt ikke kan tåle alkohol. Ulla Vogels forskning viser, at når disse kvinder går i menopause, påvirker alkoholen hormonspejlet – niveauet af kvindelige kønshormoner i blodet – i en sådan grad, at kvinderne har større risiko for at udvikle brystkræft:
»På baggrund af mine forskningsresultater vil jeg mene, at det var meget fornuftigt af Sundhedsstyrelsen, da de i 2010 skærpede tonen og ændrede anbefalingerne for, hvor meget alkohol kvinder maksimalt bør drikke, fra 14 til 7 genstande. For der er en klar sammenhæng mellem brystkræft blandt kvinder i overgangsalderen og alkohol.«
Men noget kunne tyde på, at danskerne ikke følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger. En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at 22 % af alle tilfælde af brystkræft hos kvinder i 2009 var alkoholrelaterede, så der er grund til eftertanke, mener Ulla Vogel:
»Særligt kvinder i overgangsalderen bør overveje at skrue deres alkoholforbrug ned til et absolut minimum,« slutter Ulla Vogel.
Annonce:
Vil du være den klogeste ved middagsbordet?
Få Videnskab.dk's gratis nyhedsbrev med fascinerende viden direkte i din indbakke.
Tak fordi du tilmelder dig vores nyhedsbrev.
Der opstod en fejl under tilmelding til vores nyhedsbrev.
\
TOP 6
Mest læste om Om Videnskab.dk