Alle, der har været ramt af folkesygdommen stress, ved også, at der er højt at flyve og dybt at falde. I værste tilfælde kan stress munde ud i en svær depression, der påvirker humøret og energiniveauet kolossalt.
Nu viser ny forskning, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Current Biology, at depression forårsaget af stress ikke kun påvirker den psykiske tilstand. Det svækker i sidste ende selve DNA’et, skriver iflscience.com.
»Disse resultater viser, at ændringer i mængden af mtDNA og telomerlængde er konsekvenser af stress, der er på vej ind i en deprimeret tilstand. Resultaterne identificerer øgede mængder af mtDNA som en molekylær markør og har stor betydning for at forstå, hvordan stress forårsager sygdommen,« skriver forskerne i den videnskabelige artikels konklusion.
I alt er 11.000 personer, som alle har haft en historik, der indebærer stressrelateret depression, blevet undersøgt.
Undersøgelserne viser, at kroppen, i forsøget på at kompensere for det manglende humør, går ind og overproducerer det DNA, vi kalder for Mitokondrie (mtDNA), som er til for at bringe energi ud til cellerne.
For at afklare konsekvenserne af denne overproduktion udsatte forskerne forsøgsmus for fire ugers stress. Det viste sig, at musenes Mitokondrie-DNA steg, mens længden på deres DNA-telomerer blev reduceret betydeligt.
Telomerer er små hætter, som sidder yderst på DNA’et og som beskytter kromosomerne mod nedbrydning. Derfor indikerer resultaterne, at stressrelateret depression kan være med til at forkorte levetiden.
Dog er et DNA i stand til at genopbygge sig selv, når depressionen nærmer sig sin afslutning.
Læs også:
Spis færre piller mod kronisk hovedpine – og undgå depression
Skizofreni og depression kan udvikle sig i mors mave
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
sbv