Spis lige så mange æbleskiver du vil, selv om du lider af sukkersyge. Det er meldingen fra Hvidovre Hospital efter at have skabt første trin i en kunstig bugspytkirtel. Det skriver b.dk.
De har netop afsluttet banebrydende forsøg, hvor forsøgspersoner via en computer har kunnet holde deres blodsukker på et normalt menneskes niveau i løbet af natten. Det er et stort gennembrud, som åbner mulighed for, at diabetikere om måske fem-ti år ved hjælp af en kunstig bugspytkirtel kan leve et næsten normalt liv uden frygt for at få for lavt blodsukker eller ende som blind eller med amputationer, fordi man har levet med alt for højt et blodsukker.
»Det hele skal helst kunne styre sig selv. Man skal ikke tænke over kulhydrater i maden, og hvor meget insulin det vil kræve. Det skal dette system selv klare,« siger overlæge dr.med. Kirsten Nørgaard, der selv er diabetiker.
Computer styrer insulinen
Sammen med forskere på DTU har hun udviklet en matematisk model, som kan bestemme, hvor meget insulin der skal til for at holde et stabilt blodsukker. En blodsukkersensor i patientens maveskind fortæller løbende en computer, hvor højt blodsukkeret ligger og sender besked til en pumpe, som sender insulin ind i kroppen. Sensationen er, at computeren på baggrund af blodsukkermålingerne automatisk giver insulin – helt uden patientens egen medvirken. Til foråret begynder forskergruppen med forsøg i dagtimerne.
»Det store springende punkt bliver, om vi også kan gøre det, når folk begynder at spise og cykle en tur,« siger Kirsten Nørgaard.
I dag har 271.000 danskere diabetes. Ifølge diabetesforeningen dør 12 danskere hver dag af diabetes, og sygdommen skønnes at koste samfundet 86 millioner kroner om dagen. Det er blandt andet konsekvensen af, at det er svært at styre blodsukkeret.