Hvem har lagt en høm-høm i drikkevandet? Det er et spørgsmål, som den danske virksomhed Amphi-Bac kan være med til at besvare. Virksomheden er nemlig gået i gang med at udvikle et nyt redskab til at spore kilden til drikkevandsforureninger.
Det gør de ved at udvikle en dna-analyse, der kan afsløre høm-høm-synderne blandt dyr såvel som mennesker. Dermed har vandværkerne lettere ved at komme på sporet af drikkevandsforureningers udspring i distributionsnettet.
Den metode, som i dag bruges til at spore drikkevandsforureninger, ser på de genetiske forskelle i bakterierne. Disse forskelle kan nemlig føres tilbage til deres oprindelse i tarmsystemerne hos forskellige dyr. Men eftersom blandt andet colibakterier kan forekomme i forskellige biologiske miljøer, er der brug for en mere præcis metode:
»Vi vil i stedet forsøge at lede efter alt det andet dna, som ikke er bakterier – ud fra hypotesen om, at hvis der for eksempel kommer fækale bakterier fra en ko ind i drikkevandet, så kommer der også dna fra selve koen med. Så det er en mere direkte sporing af værten til forureningen,« siger Sara Starcke, der er projektleder på udviklingen af det nye redskab hos Amphi-Bac.
Projektet startede i januar og løber efter planen frem til slutningen af 2014. Det har et budget på knap 2,2 millioner kroner, hvoraf de 1,5 millioner kroner kommer fra Vandsektorens Teknologiudviklingsfond.