KORT NYT FRA DANMARK
Hvis du får en drone i fødselsdagsgave, så er det umiddelbart ikke lige så nemt at prøveflyve den med det samme. Ifølge en dansk forsker er privat droneflyvning baseret på forældede regler for modelfly. Forskeren har derfor forsket i, hvor farlige dronerne egentlig er, så reglerne kan blive opdateret. Det skriver Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.
Det er lektor Anders la Cour-Harbo fra Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet, der har undersøgt, om der ikke er mulighed for at få lavet en bagatelgrænse for private droner. Han undersøgte, hvor store dronerne skal være, før de begynder at være farlige for mennesker på landjorden. Men det er umiddelbart ikke sådan ligetil.
»I stedet for en vægtgrænse kan man også definere grænsen ud fra, hvor hurtigt dronerne må flyve, hvor meget kinetisk energi de har, eller hvor meget de trykker kropsvævet sammen, hvis de rammer et menneske, men det er svært for almindelige mennesker at måle det. Så det er noget mere ligetil end bare at sætte dronen på en vægt,« siger Anders la Cour-Harbo i pressemeddelelsen.
Anders la Cour-Harbo har i løbet af undersøgelsen set på tre forskellige parametre:
- Hvor stor sandsynligheden er, for at dronen falder ned.
- Hvor stor sandsynligheden er, for at den rammer et menneske.
- Hvor stor en skade, dronen vil påføre, hvis den rammer et menneske.
Anders la Cour-Harbo er efter sine undersøgelser nået frem til en bagatelgrænse for, hvor tunge droner kan være uden at skulle blive ramt at de stramme regler.
»Anbefalingen til Trafikstyrelsen er, at der skal gælde mere lempelige regler for droner, der vejer under 250 gram. Den grænse kan man bruge i lovgivningen til at sige, at hvis dronen vejer under 250 gram, må man gerne flyve med den tættere på andre mennesker, over veje og andre steder, hvor der er folk til stede,« siger Anders la Cour-Harbo i pressemeddelelsen.
Tanken bag undersøgelsen og anbefalingerne er, at folk skal kunne gå i supermarkedet og købe en lille drone, gå hjem og så flyve med den i baghaven uden at skulle kende til luftfartsloven.
Læs også:
Forskere vil have EU til at lave regler for droner
Fremtidens drone skal flyve som en vandmand
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til de oprindelige kilder for flere detaljer.
rs