Videnskaben har nu data fra så mange år, at det er tydeligt, at den globale opvarmning siden 2006 har ført til et grundlæggende skift i økosystemerne i de arktiske havområder.
Der er blevet mindre havis om sommeren, både i tykkelse og areal, og havets øvre lag er blevet varmere og mere fersk som følge af smeltende is.
Det fremgår af årsrapporten 2011 fra den amerikanske forskningsinstitution NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), der overvåger have og atmosfære. Rapporten er netop blevet omtalt på Politikens website politiken.dk.
Varmen betyder, at havene er blevet mere biologisk produktive i bunden af fødekæden, altså med plankton og smådyr. Men havpattedyr, som er afhængige af havisen, mister deres levesteder. Det gælder isbjørne og hvalrosser.
Dansk forsker: Bekymrende udvikling
Den danske polarforsker, ph.d. Sebastian Mernild, som forsker i Los Alamos i USA og har bidraget til NOAA-rapporten, kalder udviklingen bekymrende. Grønlands smeltende indlandsis bidrager nu alene til en havstigning på 1,1 millimeter om året, påpeger han.
Et andet nøglepunkt i 2011-rapporten er, at det afvigende vindmønster fra den arktiske vinter i 2010 gentager sig i år. Det gav stærk varme nordpå og ekstrem kulde hos os.
»Disse ændringer medførte højere temperaturer end normalt i Arktis med et rekordstort tab af isdække, et rekordlavt snedække i det sene forår i Eurasien, mere kortvarig is på søerne – og usædvanligt lave temperaturer og snestorme i visse regioner på lavere breddegrader«, konkluderer NOAA.