Biokul er et restprodukt fra omdannelse af biomasse som halm og flis til gas og olie. Nu vil forskere fra Aarhus Universitet undersøge, om nedpløjet biokul kan forbedre jordkvaliteten og dermed øge udbyttet og mindske udledning af drivhusgasser. Det skriver ing.dk
Biokul, også kaldet biochar,har i flere år været på tale som et nyttigt middel i kampen mod udledning af drivhusgasser fra landbrugsjorden, og nu skal et stort EU-støttet projekt med dansk deltagelse fra Aarhus Universitet se på muligheder for at udnytte biokul i landbrugsjorden.
Med mere biokul i landbrugsjorden øges frugtbarheden, da kulstof i jorden er med til at fastholde næringsstoffer i jorden og dermed bremse nogle af de processer, der medfører udvaskning og gasformige tab af kvælstof.
»Jeg håber på, at vi ved projektets afslutning har en dokumentation for, at biochar har jordforbedrende virkning, og at det er noget, vi kan måle på høstudbytterne. Vi vil også have have opnået en god dokumentation for biochars indflydelse på jordens økosystem. Endelig skal vi have fundet frem til den rette teknologi og biomasse, der danner biochar, som bidrager til at mindske udledningen af drivhusgasser,« siger Lars Elsgaard.
Refertil-projektet er støttet af EU’s 7. Rammeprogram og varer fire år. Projektets samlede budget er omkring 30 mio. kr., hvoraf Aarhus Universitets andel er omkring tre mio. kroner.
Læs også: Hvad er et ton CO2?