Klodens største aktive vulkan er et tårnhøjt bjerg af lava, der er bygget op i lag.
Det viser et nyt amerikansk studie, der kan være med til at svare på, hvordan Hawaii blev formet.
Ifølge det nye studie voksede Hawaiis store vulkaner ved hjælp af lag efter lag af flydende lava, der lagde sig oven på hinanden som en stor stak lava-pandekager.
Opdagelsen går i mod den konventionelle forståelse af dannelsen af Hawaii, der siger, at Hawaii hovedsageligt er bygget op af magma, der er størknet inde i øens vulkaner.
Men det modsiger forskerne bag det nye studie:
»Øerne er formet hovedsageligt af flydende lava, der er væltet ud af vulkanerne, og ikke af størknet magma inde i vulkanerne som tidligere troet,« fortæller ph.d.-studerende Ashton Flinders fra University og Rhode Island og University of New Hampshire til Livescience.
Studiet er for nylig præsenteret i det videnskabelige tidsskrift Geophysical Science Letters
Dansk forsker er begejstret
Den danske vulkanolog og centerleder ved Nordisk Vulkanologisk Center ved Islands Universitet Rikke Pedersen har læst det nye studie.
Hun er imponeret over det datamateriale, som de amerikanske forskere har samlet i deres studie, og hun synes, at resultatet er spændende.
»Det er et interessant studie, der giver os vulkanologer en bedre indsigt i vulkanisme omkring Hawaii og måske også i generel ‘hot-spot’-vulkanisme, der foregår i midten af tektoniske plader. Men for ‘almindelige’ mennesker ændrer det nok ikke ved så meget,« griner Rikke Pedersen.
Afslører Hawaii’s hemmelighed
I studiet har forskerne undersøgt Hawaiis massive vulkaners gravitation (tyngekraft).
Sten med forskellig masse har forskellig gravitation, og det kan forskerne måle med deres instrumenter.
Dermed kan forskerne se forskel på, om vulkanerne består af kompakte og tunge sten, der er skabt af størknet magma inde i vulkanerne eller lette sten, der er skabt af flydende lava, som har optaget luftbobler på vej ud af vulkanerne.
\ Fakta
Hawaii er hjemsted for fem kæmpe vulkaner. Den største aktive vulkan på øen er Mauna Loa, der rejser sig over 4.000 meter over havoverfladen. Går man ud fra højden fra havbunden, er Mauno Loa over 9.000 meter høj og dermed højere end Mount Everest.
Små ændringer i vulkanernes gravitation reflekterer ændringer i masse inde i vulkanerne.
Ashton Flinders og kollegaer brugte gravitationsdata for vulkanerne til at estimere, hvor meget af Hawaii, der består af størknet lava, og hvor meget der består af størknet magma.
Data viste, at Hawaii og naboøen Kauai kun består af 10 til 30 procent magmasten, der er størknet inde i vulkanerne.
Tidligere studier har ellers estimeret, at Hawaii og naboøerne består af mellem 65 og 90 procent størknet magma.
Startede for en million år siden
Hawaii’s 10 til 30 procent tungere sten er smeltet magma, som har presset sig ind i sprækker, der har forbundet jordoverfladen med kamre dybt i undergrunden. Her har magmaen sat sig fast og har hjulpet vulkanen med at vokse i bredde.
Resten af øerne er ifølge det nye studie bygget langsomt op i lag ved hjælp af lavastrømme.
Den danske vulkanolog Rikke Pedersen er trods sin begejstring for studiet lidt ærgerlig over, at forskerne ikke har brugt tid på at diskutere muligheden for, at sedimenter kan have spillet ind i deres resultater.
»Hvis sedimenter er blevet begravet af lavastrømme, kan de ligge som små lommer ind i vulkanen. De er lettere end stenene omkring dem, og det kan muligvis give et udslag i gravitationsdataene, som kan ligne, at et givent område består af størknet lava og ikke størknet magma inde i vulkanen. Det havde jeg gerne set, at de havde diskuteret mere,« siger Rikke Pedersen.
Finder også ny vulkan
De amerikanske forskere tror, at den første lava skød op gennem havbunden for omkring én million år siden. For 400.000 år siden brød vulkanen havoverfladen.
Ashton Flinders fortæller desuden til Livescience, at der er flere interessante detaljer i gravitationsdataene. Der er blandt andet tegn på flere små vulkaner, som ligger begravet under lavastrømmene.
Forskerholdet har måske endda fundet en lillebitte vulkan, som man ikke har kendt til tidligere. Den har nu fået navnet Uwapo, og forskerne arbejder på at finde ud af, om vulkanen faktisk er sin helt egen vulkan.
»Der er stadig en debat kørende omkring dannelsen af Uwapo. Jeg har brugt øens gravitationsfelt til at argumentere for, at den ser ud til at have en anden magmakilde end vulkanerne omkring den,« fortæller Ashton Flinders.