Tang er fødevarernes 'schweizerkniv': Mere tang på tallerkenen kan opfylde mindst seks verdensmål
tang skål mad

Tang kan både nedbringe sult i hele verden, øge folkesundheden, reducere CO2-udledningen og forbedre havmiljøet. (Shutterstock)

Tang kan både nedbringe sult i hele verden, øge folkesundheden, reducere CO2-udledningen og forbedre havmiljøet. (Shutterstock)

14 oktober 2021

Tang vil fremover kunne bruges i kampen mod klimaforandringer og til opfyldelsen af FN´s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.

Det konkluderer danske og saudiarabiske forskere i en ny artikel, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Sustainability, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse. 

Forskerne har i artiklen kigget nærmere på tang som en mulig spiller i kampen om at redde klimaet og opfylde FN’s bæredygtighedsmål.

Mindst seks af de 17 verdensmål vil kunne blive løst ved, at vi fremover inkorporerer tang som en del af vores hverdagskost, når de frem til. 

Tang kan bruges til fødevarer, dyrefoder, materialer og meget mere. Vandplanten har ifølge forskerne blandt andet potentiale til: 

  • At nedbringe sult i hele verden
  • Øge folkesundheden
  • Reducere CO2-udledningen fra vores fødevareproduktion
  • Forbedre havmiljøet 
Red verden: Stort tema i gang


I en stor serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Du kan debattere løsninger med over 6.500 andre danskere i Facebook-gruppen Red Verden.

»Udover at levere klimaløsninger og være sund at spise, kan tang også bidrage til en bred vifte af produkter fra medicin over plastik til brændstof,« siger Dorte Krause Jensen, professor ved Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet, i pressemeddelelsen.

»Det er blandt andet tangens store genetiske diversitet, med arter der genetisk set er lige så forskellige som champignoner og elefanter, der er baggrunden til de mange anvendelsesmuligheder,« tilføjer hun.

I dag dyrkes der tang på cirka 2.000 kvadratkilometer havareal. Forskere mener, at vi potentielt vil kunne øge arealet til omtrent 4 millioner kvadratkilometer i fremtiden. Vi skal selvfølgelig først have testet havområderne og se, om de egner sig til den bæredygtige produktion af tang, understreger forskerne.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.