Stjernernes retsmediciner løser kosmiske gåder
PORTRÆT: Han får supernovaer til at eksplodere i supercomputere og er lidt af en superstjerne på sit felt. Enrico Ruiz-Ramirez er blevet Niels Bohr-professor på Niels Bohr Institutet, og her skal han være med til at forklare de voldsomste begivenheder i universet.

Enrico Ruiz-Ramirez kalder sig selv en slags »bedemand for stjernerne« og vil gøre os alle klogere på de vildeste begivenheder i universet. Hør ham fortælle, hvad det blandt andet er i videoen. (Video: Kristian Højgaard Nielsen/Videnskab.dk)

Hvad sker der, når neutronstjerner støder sammen?

Hvordan ser det ud, når en stjerne eksploderer som en supernova?

Og hvorfra kommer de kraftige glimt af gammastråler, som ind imellem opfanges af rumteleskoper?

Det er spørgsmål som disse, den teoretiske astrofysiker Enrico Ruiz-Ramirez forsøger at besvare.

Han udvikler modeller for kosmiske begivenheder, som typisk involverer ødelæggelsen af stjerner, og så afprøver han teorierne i simuleringer i supercomputere.

I de næste fem år skal han gøre det med Københavns Universitet som base, for han er blevet Niels Bohr-professor på grundforskningscentret Dark Cosmology Centre (DARK) på Niels Bohr Institutet.

Kosmiske sammenstød efterforskes

En bevilling på 30 millioner kroner fra Danmarks Grundforskningsfond gjorde det muligt at få Enrico Ruiz-Ramirez til Danmark, hvor han nu står i spidsen for det nye Center for Transient Astrophysics – et center for studiet af de fænomener, der pludselig dukker op på himlen, fordi der er sket noget uhyre voldsomt et sted i universet.

Det kan for eksempel være neutronstjerner, der støder sammen, eller en stjerne, der sønderrives af et sort hul.

»Vi er en slags detektiver, der efterforsker dødsfald. Vi sammenholder observationer med teorier for at blive klogere på, hvad der egentlig skete på gerningsstedet. Her er det bare stjerner frem for mennesker, der har mødt et voldsomt endeligt,« som Enrico Ruiz-Ramirez siger det.

Som en retsmediciner finder frem til dødsårsagen ved at undersøge liget, finder han og kollegerne på DARK ud af, hvordan stjerner dør.

Det gøres ved at sammenholde computersimuleringer med den elektromagnetiske stråling og de tyngdebølger, som stjernerne udsender i dødsprocessen, og som opfanges af teleskoper og tyngdebølgedetektorer.

Enrico Ruiz-Ramirez har allerede hyret de første par medarbejdere til det nye center, for med bevillingen er der råd til at ansætte en adjunkt, fire postdocs og tre ph.d.-studerende. Pengene rækker også til at bringe internationale forskere og studerende til København i kortere eller længere tid.

»En fantastisk gevinst«

På DARK har kollegerne savnet en teoretisk astrofysiker med speciale i computersimuleringer, og værtsprofessor Jens Hjorth er da også begejstret ved udsigten til at have Enrico Ruiz-Ramirez som kollega de kommende år:

Enrico niels bohr stjerner universet

Enrico Ruiz-Ramirez skal blandt andet bruge sin viden om supernovaer til at finde ud af mere om universet. Hør mere i videoen øverst i artiklen. (Video/Screenshot: Kristian Højgaard Nielsen/Videnskab.dk)

»Han er enormt inspirerende. Han er helt fremme i skoene i sin forskning og har mange gode ideer. Han er en dygtig teoretiker med en dyb fysisk forståelse og en god intuition. Han er en fantastisk gevinst for os,« siger Jens Hjorth og fortsætter:

»På DARK har vi været gode på det observationelle område, men knap så stærke på det teoretiske. Nu har vi begge dele og kan skabe et af verdens førende centre for transient astrofysik. Vi vil bedre kunne forstå, hvad vi observerer, og vi vil kunne forudsige, hvad vi kommer til at se.«

Mest i København om sommeren

Det er ikke noget tilfælde, at det lige var Enrico Ruiz-Ramirez, der blev tilbudt professoratet. Han er nemlig en gammel kending på Niels Bohr Institutet, hvor han næsten hver sommer i de seneste otte år har været på besøg som gæsteprofessor i tre-fire uger.

Oprindeligt kommer han fra Mexico, men han er uddannet på Cambridge University i England og på Princeton University i USA.

De seneste år har han været professor i astronomi og astrofysik på University of California i Santa Cruz, og det job får han lov til at beholde på deltid.

Fremover vil han være halvt i Californien og halvt i København, og ikke overraskende har han valgt primært at være i Danmark i sommerhalvåret.

Denne sommer var han med til at arrangere en højt profileret international workshop om tyngdebølger på Niels Bohr Institutet.

Det bliver også primært om sommeren, Enrico Ruiz-Ramirez tager sin kone og sine to børn, Carlo på 12 og Eva på 9, med til Danmark. De er flyttet ind i en af de nye forskerboliger, der er opført i Carlsberg Byen på grænsen mellem Valby og Vesterbro i København, og de synes, det er et fantastisk sted at bo.

Børnene er ret vilde med Danmark og glæder sig til at komme på fodboldskole om sommeren, men de ser nu også frem til vinteren i den danske hovedstad.

Når man er vokset op i det solrige Californien, er der noget magisk over at gå rundt i de snedækkede gader i lyset fra gadelygterne, og den nye Niels Bohr-professor kalder ligefrem den danske vinter for charmerende og behagelig.

Det er der måske nok delte meninger om. Til gengæld er der ikke meget tvivl om, at Enrico Ramirez-Ruiz også fremover kommer til at gøre en forskel, når det gælder om at finde ud af, hvad der foregår af ekstremt voldsomme begivenheder i universet.