Sover myrer?
Mennesker hænger dårligt sammen uden søvn, men gælder det samme for insekter, vil en læser gerne vide.
sover myrer insekter

Denne myre ligner i hvert fald en, der tager sig en 'myrfar'. (Foto: Shutterstock)

Denne myre ligner i hvert fald en, der tager sig en 'myrfar'. (Foto: Shutterstock)

Vores læser Anders Jakobsen og hans datter Isabella undrer sig over noget.

Faktisk er det mest Isabella, som undrer sig, men da Anders ikke kunne give sin datter et tilfredsstillende svar, har han skrevet ind til Videnskab.dk for at få én ting på plads:

»Sover myrer?« spørger Anders i sin mail til Spørg Videnskaben og lægger sig fladt ned.

»Som far vil man jo gerne kunne svare på alt, men det her spørgsmål kom lidt bag på mig.«

Til at hjælpe Anders med at fremstå som den kloge far har vi sat Lars Vilhelmsen, der er insektforsker og lektor ved Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet, i stævne.

Lars Vilhelmsens hurtige svar til Isabella og Anders er ja, myrer sover også, men bare ikke som vi mennesker gør.

»Det er svært at sammenligne mennesker og insekter, fordi insekterne er meget mere simple end os. Men de skal alligevel håndtere information, og derfor lukker deres hjerner også ned en gang i mellem,« fortæller Lars Vilhelmsen.

Arbejdermyrer sover 253 gange om dagen

Kigger vi på forskningen i myresøvn (ja, den findes faktisk), viser den, at eksempelvis ildmyrer sover rigtig mange gange i løbet af dagen.

Arbejdermyrer sover gennemsnitligt 253 gange á 1,1 minut om dagen, mens dronningemyrer sover gennemsnitligt 92 gange af 6 minutter.

Det bliver til omkring 4,8 timers søvn for arbejderne og 9,4 timers søvn til dronningerne i løbet af en dag.

sover myrer insekter

Selvom de flittige små myr altid lader til at have drøntravlt, så bliver de altså trætte indimellem. (Foto: Shutterstock)

Når myrerne sover, reagerer de ikke længere på, om det er lyst eller mørkt, og folder samtidig antennerne sammen og indtager en ’soveposition’ på specifikke steder i boet.

Det kan være på boets lofter eller vægge, hvor de kan få lidt fred og ro.

Forskere har også observeret, at myrernes antenner bevæger sig hurtigt, når de sover, hvilket forskerne kalder for RAM-søvn (Rapid Antennal Movement), som muligvis kan være pendanten til REM-søvn (Rapid Eye Movement – et søvnstadie, hvor øjnene bevæger sig hurtigt), i mennesker.

Myrer skal ikke sove for at behandle traumer

Lars Vilhelmsen specificerer, at myrer og andre insekter fungerer anderledes, end vi mennesker gør, og derfor er deres søvnmønster også anderledes.

Insekter reagerer næsten udelukkende på instinkter og har derfor ikke behov for på samme måde at fordøje dagens indtryk.

»Det er næppe sådan, at de bliver traumatiseret, hvis nogen er lige ved at træde på dem, og at de bagefter har behov for at hvile sig for at behandle traumet,« forklarer Lars Vilhelmsen.

sover myrer insekter

Arbejdermyrer sover gennemsnitligt 253 gange á 1,1 minut om dagen, mens dronningemyrer sover gennemsnitligt 92 gange af 6 minutter. (Foto: Shutterstock)

Insekter kan tænke på ingenting

Insekter sover derimod formentlig for at spare energi. Det gælder både de små og korte lurer, men også de lange vinterovernatninger.

Så skruer de ned for deres stofskifte, og når kroppen lukker ned, gør hjernen det også.

Insekterne sidder altså ikke i deres vinterhi og tænker store tanker, mens de venter på foråret.

Hvorvidt der overhovedet sker noget i deres hjerner, når de sover, er op til debat.

sover myrer insekter

Bier minder på mange måder mere om mennesker, end man måske lige tror. (Foto: Shutterstock)

Bananfluer bliver sløve, hvis de ikke får nok søvn

Der er dog variationer mellem insekter, og kigger vi på lidt mere af forskningen i insektsøvn, har bananfluer rent faktisk et søvnmønster, der minder meget om menneskers.

De sover også i lange perioder om natten og har også svært ved at komme op om morgenen, viser forskningen på området.

Holder man bananfluer vågne i lang tid, vil de også sove længere den næste nat og have behov for flere lure i løbet af dagen.

Søvnmangel gør dem også mere skødesløse og mindre opmærksomme.

Bier sover hele natten for at spare energi

Lars Vilhelmsen fortæller, at bier også sover om natten.

De hører til en gruppe insekter, der kører en højenergi-strategi om dagen, hvor de brænder en masse kalorier af, for så at tage en god lur og skrue ned for stofskiftet om natten.

»Det er ikke kun et spørgsmål om hvile, men også at skrue ned for stofskiftet, for ellers ville de næppe overleve natten,« siger Lars Vilhelmsen.

Blandt nogle enlige bier, sover hannerne i blomster om natten eller under dårligt vejr, mens hunner sover i deres reder.

»Der findes faktisk en art af bier, som hedder Chelostoma florisomne, hvilket betyder ’den, der sover i blomster’,« fortæller Lars Vilhelmsen.

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Bier vrøvler efter søvnmangel

Ligesom med bananfluerne har forskere også undersøgt, hvad der sker, når bier oplever søvnmangel.

Når bierne ikke får sovet nok, bliver de som vi mennesker lidt mere kulrede og har svært ved at formulere sig sammenhængende.

Nuvel, bier taler selvfølgelig ikke, men de kommunikerer blandt andet retning og afstand til gode blomster ved at vrikke med bagenden i en koreograferet dans, som andre bier kan forstå.

Denne dans, som er nødvendig for biernes overlevelse, bliver mindre præcis og mere vilkårlig, når bierne ikke får sovet nok, viser forskningen.

På det punkt ligner bierne egentlig meget godt mennesker, for mange af os begynder også at danse fjollet sidst på natten.

Tak for spørgsmålet, og sov godt

Så har vi ikke mere at sige om insektsøvn, og nu skal Isabella se at få sin egen.

Vi takker hende for det gode spørgsmål og sender en af vores flotte T-shirts i hendes retning.

Er den for stor, kan hun altid bruge den som natkjole, til når hun skal drømme sødt.

Vi takker også Lars Vilhelmsen for at hjælpe os med det gode svar.

Har du som Isabella et spørgsmål, som videnskaben bør kunne svare på, er du altid velkommen til at sende det ind til os på sv@videnskab.dk.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk