Søpølser bidrager med særligt én vigtig funktion i verdenshavene. De skider, som du kan se i videoen nedenfor.
Og heldigvis gør de det rigtig meget. Mængden af lort er blevet målt af forskere fra blandt andet University of Newcastle i Australien.
»Vores forskning viser, at søpølser hvert år kan presse mere end 60.000 ton sediment ud over et koralrev, svarende til massen af fem Eiffeltårne,« siger lektor i marineøkologi, Vincent Raoult i en pressemeddelelse fra University of Newcastle. Han er medforfatter på studiet.
De helt nøjagtigt 64.000 ton skal der dog en del søpølser til at skabe. Et enkelt eksemplar af den mest ‘produktive’ søpølse-art, Holothuria atra, kan ifølge forskerne levere 14 kilogram afføring om året.
Søpølserne bruger deres liv på at spise jorden på havbunden og fordøje mikroorganismer, der findes heri. Når sedimentet så har været en tur gennem søpølsen, er den fyldt med kalciumkarbonat og ammoniak, der blandt andet hjælper koralrevene med at vokse, skriver University of Newcastle.
»Formodentlig har det meste af det sediment, der findes i koralrev været gennem en søpølse flere gange, og derfor ville manglen på disse væsner have en negativ effekt på revenes økosystemer.«
Studiet er udgivet i tidsskriftet Coral Reefs.
Forskerne har målt søpølse-lorten ved hjælp af droner og satellitbilleder over Heron Island Reef i Queensland, Australien. De kortlagde et areal, der dækker 30.000 kvadratmeter. Her kunne de via dataen regne sig frem til, at der fandtes hen mod tre millioner søpølser i området.
»Samtidig udførte vi eksperimenter i vores akvariefaciliteter for at bestemme, hvor meget sediment der røg gennem en søpølse på daglig basis,« siger Raoult.
På den måde fandt forskerne altså frem til, at mængden svarer til massen af fem Eiffeltårne per år per rev.
Men søpølserne er truet af overfiskeri, særligt fordi undervandspølsen i øjeblikket har en høj kurs på de asiatiske markeder. Og det udgør også en trussel mod verdens koralrev.
»Hvis vi vil have sundere rev, kan vi ikke se gennem fingre med, at søpølser forsvinder og fokusere udelukkende på klimaforandringerne, selvom de også udgør en kæmpe trussel mod koralrevene. Vi er nødt til også at adressere overfiskning som et problem også,« slutter Vincent Raoult.