Sne i Sahara: Sådan ændrer kloden sig
Jorden er under konstant forandring, og på flotte, nye billeder fra NASA kan man virkelig se, hvor voldsomme ændringer kloden udsættes for.
SAHARA sne nasa billeder satelitt

'Images of Change' har rumagenturet NASA kaldt sin billedserie, der blandt andet viser dette billede af sne i Sahara. (Foto: NASA/Screenshot)

'Images of Change' har rumagenturet NASA kaldt sin billedserie, der blandt andet viser dette billede af sne i Sahara. (Foto: NASA/Screenshot)

Et fænomen som klimaforandringerne kan være ret uhåndgribeligt i dagligdagen.

Men på nye billeder fra NASA er det meget nemt at se, hvad det handler om.

Flotte – men triste – billeder af Nordpolen viser blandt andet, hvordan iskappen omkring Nordpolen er svundet ind siden 1980’erne.

Meget andet end klimaet ændrer Jorden

NASA's billedserie, som du kan se et udpluk af herunder, illustrerer tydeligt, hvordan Jorden har forandret sig de senere år.

Nogle af forandringerne er relaterede til klimaændringer, mens andre skyldes eksempelvis urbanisering, skovhugst eller naturkatastrofer.

Du kan blandt andet se massiv monsun-regn i Sri Lanka, sne i Sahara og jordskred i Kirgisistan. 

Bevæg stregen på midten til siden for at se forskellen på før- og efter-billederne. 

Isen forsvinder

På billedet herunder ses, hvordan iskappen i Det Arktiske Ocean er svundet ind i årene mellem 1984-2012. (Foto: NASA)

Oversvømmelse i Sri Lanka

Herunder kan du se, hvordan monsun-regnen i maj måned oversvømmede Sri Lanka. (Foto NASA)

Sne i Sahara

Der var måske ikke julesne herhjemme i Danmark, men mellem den 19. og 27. december var der i 2016 sne i Saharas ørken. (Foto: NASA)

Jordskred i Kirgisistan

I april 2017 fik en blanding af smeltet sne og regn en bjergside til at kollapse i et jordskred nær landsbyen Kurbutash i det sydlige Kirgisistan. (Foto: NASA)

Regnskov forsvinder

Store områder i Amazonas regnskov er forsvundet over de seneste artier. Her er det nær Pucallpa i Peru mellem 1986 og 2016. (Foto: NASA)

Skoven vender tilbage

I 1991 gik Mount Pinatubo i udbrud i et af de største vulkanudbrud i det tyvende århundrede. I dag er igen skov i området. (Foto: NASA)

Se flere billeder på NASA's hjemmeside.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk