En kæmpe kødædende plante, der spiser rotter og mus, er fundet på Filippinerne.
Planten blev opdaget på toppen af Mount Victoria af forskere fra Red Fern Natural History Productions og har fået navnet Nepenthes attenboroughii efter dokumentarfilmskaperen Sir David Attenborough.
»Jeg blev kontaktet af forskerne lige efter opdagelsen, og de spurgte om de måtte opkalde planten efter mig. Jeg blev meget glad og svarede ‘Tusind tak’,« siger den 83-årige Attenborough til den engelske avis ‘The Telegraph’.
Opdaget af missionærer
Forskere hørte om den musespisende plante allerede i år 2000, efter at en gruppe missionærer så den og rapporterede om fundet til en lokalavis.
Planten blev alligevel først officielt fundet og beskrevet i forrige uges nummer af ‘Botanical Journal of the Linnean Society‘.
Forskerne mener, dette er verdens største kødædende plante.
I kandebærerfamilien
Planten tilhører kandebærerfamilien, og på Filippinerne har man indtil nu opdaget 17 forskellige kandebærer-arter hvoraf 16 er ‘endemiske’, hvilket betyder at de kun findes i det område.
På Borneo og Sumatra er kandebærere endnu mere almindelige, og hver af øerne har omkring 30 endemiske arter af sådanne kødædende planter.
Kødædende planter i Danmark

Vi har også kødædende planter her i Danmark, men danske mus og rotter har nu intet at frygte fra denne kant. De danske kødædende planter tilhører slægterne soldug og blærerod, og på deres menukort står udelukkende små insekter.
Solduggen vokser i mose-områder, hvor den fanger insekter med sine langstilkede blade, der udskiller en dråbe klæbrig klar væske for enden. Væsken ligner små glinsende dugdråber og har givet planten dens danske navn. Insekter hænger fast i væsken og bliver opløst af plantens enzymer.
Blæreroden er – lidt til trods for navnet – faktisk en rodløs plante, der lever i ferskvand og indfanger småkryb i små blærer. Blærerne danner et hulrum, hvori planten skaber et undertryk, og med et snedigt udløsersystem kan planten på et splitsekund suge små insekter ind fra det omgivende vand, og således fange og fortære dem.
På denne måde får kødædende planterne fat i næringsstoffer, som de ellers ikke kan få fra deres omgivelser.
Arter med kendis-navne
Dette er ikke første gang Sir David Attenborough har fået en art opkaldt efter sig, og heller ikke første gang forskere navngiver arter efter kendte personer.
Tennisstjernen Boris Becker har fået den lille havsnegl Bufonaria borisbeckeri, og den engelske skuespillerinde Kate Winslet, kendt fra blandt andet filmen ‘Titanic’, har fået løbebillen Agra katewinsletae opkaldt efter sig.
Barack Obama har fået lav-arten Caloplaca obamae, og fra Bush-administrationen fik både Donald Rumsfeld, Dick Cheney og George W. Bush arter af biller som lever af mug fra rådne planter og frugt opkaldt efter sig. Disse biller hedder henholdsvis Agathidium rumsfeldi, Agathidium cheneyi og Agathidium bushi.
© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov
\ Nepenthes attenboroughii
Stilken til denne kødædende plante kan blive 3.5 centimeter tyk og 1.5 meter lang.
Planten har en beholder, som er fyldt med tyktflydende nektar nederst og vand øverst, og de to kan ikke blandes.
Forskerne tror, at planten kan have beholdere som rummer op til 2 liter. Den største som er fundet var på omkring 1,5 liter.
Beholderen er åben og er som regel fyldt til randen med vand. I dette vand lever blandt andet myggelarver.
Selv om planten vistnok skulle være i stand til at kunne fortære små gnavere, er det insekter som primært er på menuen.
Skal en mus fanges skal den kravle op i plantens beholder, og der vil den så sidde fast i den tyktflydende væske på bunden og drukne.
Kilder: Wikipedia og Botanical Journal of the Linnean Society