Hvor hurtigt vil Antarktis hæve sig, når isen smelter?
Nyt studie afslører, at jordkappen under en del af det vestlige Antarktis stiger fem gange hurtigere end forventet. Det sker i takt med, at isen smelter. En hurtigere landhævning kan potentielt hjælpe med at få isen til at trække sig langsommere tilbage.
Vestantarktis_hævning_land_grundfjeld_jordkappe

GPS-målinger viser, at jordkappen i Vestantarktis hæver sig med rekordfart. (Foto: Polenet.org-teamet)

GPS-målinger viser, at jordkappen i Vestantarktis hæver sig med rekordfart. (Foto: Polenet.org-teamet)

Jorden kan endelig hæve sig efter flere hundrede tusinde år tynget af is.

Det er selvfølgelig en provokerende påstand, men fra Jordens synsvinkel er det ikke desto mindre sandt.

Historien kort
  • Nyt studie afslører, at jordkappen under Vestantarktis hæver sig med rekordfart.
  • Jordkappens blødhed bestemmer, med hvilken hastighed landhævningen foregår.
  • Landhævningen kan muligvis sænke farten på tilbagetrækningen af isen og måske endda stabilisere iskappen på Antarktis.

Gletsjerne ved Amundsen Sea Embayment i Vestantarktis – Pine Island, Thwaites, Haynes, Smith og Kohler – spillede alle hovedroller i de nylige alarmerende overskrifter om afsmeltningens øgede hastighed, iskappens mulige kollaps og havniveaustigningerne.

Og det stemmer: Amundsen Sea Embayment er et af de vigtigste områder med hensyn til afsmeltning.

Gletsjerne indeholder nok is til at dække et område på størrelse med Danmark (43.000 km2) med mere end 11 kilometer is, hvilket vil få det globale havniveau til at stige med 1,2 meter, hvis det hele smeltede på én gang.

Den kæmpe ismængde har presset og tynget Jordens overflade siden begyndelsen af den sidste istid for 115.000 år siden.

Hvad kan vi forvente, i takt med at isen smelter, og presset på klippegrunden letter?

Vores nye studie publiceret i Science leverer nogle af svarene.

Dele af det vestlige Antarktis stiger

Da den sidste istid var på sit højeste, dækkede isen et meget større område, end den gør i dag. 

For cirka 10.000 år siden trak ismasserne sig tilbage for derpå at lægge sig til rette ved deres nuværende udbredelse. I lang tid var områdets gletsjere rimelig stabile lige indtil for cirka 200 år siden, hvor de begyndte at smelte og trække sig tilbage.

Det skete først langsomt, men siden 2005 er afsmeltningen sket med markant større hastighed.

Vores studie viser, at Jordens overflade under Vestantarktis is bliver gradvist lettet af isens store vægt og løfter sig igen med stigende hastighed – op til 41 millimeter i løbet af 2014, hvilket er mellem fire og fem gange hurtige end forventet.

GPS måler landhævningen

For at se hvordan grundfjeldet under iskappen reagerer på den nylige afsmeltning af isen, granskede vi data indsamlet af GPS-instrumenter med høj præcision placeret på fjerntliggende klippefremspring i det vestlige Antarktis.

GPS-sensorerne fungerer på nogenlunde samme måde som GPS’en i en bil eller telefon, men de er meget mere nøjagtige og kan måle millimetersmå bevægelser.

Desuden kan GPS-sensorerne måle lodrette bevægelser (som stigende grundfjeld) såvel som vandrette bevægelser.

På denne måde kan vi faktisk måle landhævningen, i takt med at isen smelter.

Antarktis afsmeltning gletsjere istid jordkappe iskappe struktur havniveaustigninger klimaforandringer Amundsen Sea Embayment GPS grundfjeld viskositet elastic rebound Glacial Isostatic Adjustment vulkaner riftzoner stabilisering

Amundsen Sea Embayment (ASE) i det vestlige Antarktis med Danmarks omrids vist til sammenligning. Det øverste billede viser den vestarktiske iskappe og ASE (øverste illustration: NASA/Landsat Image Mosaic). Den nederste illustration er et nærbillede af ASE. (Relief af højdekonturer udført af Reference Elevation Model of Antarctica product/DigitalGlobe Inc. data./Data: Ian Howat (OSU)/Visualisering: Paul Morin (PGC))

Indsats blev belønnet med uvurderlig datasamling

En forskningsgruppe, ledet af professor Terry Wilson fra Ohio State University i USA, installerede sensorerne (både GPS og de seismiske stationer) for mere end ti år siden.

Efter en heltemodig indsats med at installere og vedligeholde sensor-netværket i ét af de mindst tilgængelige steder på kloden, blev holdet belønnet med en uvurderlig datasamling, der fortæller en utrolig historie om Jorden.

Vi opdagede en helt anderledes struktur i Jordens kappe under iskappen, end vi havde forventet at finde.

Disse nyfundne egenskaber af Jordens indre tilskynder grundfjeldet under isen til at løfte sig hurtigere end forventet.

Video: Vestantarktis hæver sig. (Video: ESA/Planetary Visions)

Hvorfor hæver grundfjeldet sig, når isen smelter?

For at forklare, hvorfor grundfjeldet hæver sig, når isen smelter, skal man forstå selve processen bag landhævningen; den såkaldte 'Glacial Isostatic Adjustment'.

En brugbar analogi er at forestille sig, at strukturen i Jordens indre under Antarktis er en madras i to lag; et fjedrende, spændstigt lag øverst  og en tyk madras af memory-skum nederst (kappen).

I takt med at isen bliver tyndere, springer den umiddelbart underliggende jord hurtigt op igen som reaktion på den mindskede tyngde.

Det svarer til det øverste fjedrende, spændstige lag på madrassen, der hurtigt glatter sig ud, når man står op om morgenen. Denne øjeblikkelige respons kaldes 'elastic rebound'.

Global klimamarch

Lørdag d. 8. september er der klimamarcher verden over med det formål at fremskynde overgangen fra fossile brændstoffer til vedvarende energi.

Samme dag er der i Danmark Folkets klimamarch i København (kl. 13), Aarhus (kl. 13), Odense (kl. 12) og Aalborg (kl. 16). 

Derefter sker der en forsinket stigning, i takt med at den underliggende jordkappe reagerer. Det svarer til madrassens tykkere, nederste lag af memory-skum. Ligesom memory-skummet 'husker' jordkappen den tidligere tyngde i et stykke tid, før den langsomt genvinder sin oprindelige, ubelastede facon.

Jordkappens blødhed er afgørende for landhævningens hastighed

Hvis jordkappen er stiv, finder denne forsinkede stigning sted meget langsomt gennem flere årtusinder eller mere.

Det er, hvad vi i dag ser i Nordamerika og Skandinavien, hvor grundfjeldet hæver sig med cirka en centimeter om året for at ryste trykket af de enorme iskapper, der dækkede den nordlige halvkugle i løbet af den sidste istid, af sig.

Det er jordkappens viskositet, der bestemmer landhævningens hastighed.

Hvis jordkappen er blød og fuld af vand, har den en lav viskositet og vil derfor reagere meget hurtigere på afsmeltningen af isen og reduceringen af den overliggende tyngde.

I dette tilfælde tager det kun et par årtier, før jordkappen har 'glemt' isens vægt.

Jo mere landhævning, desto blødere er den underliggende jordkappe.

Vi har netop registreret en hurtig overfladerespons under Antarktis, hvilket indikerer en blødere jordkappe.

Antarktis afsmeltning gletsjere istid jordkappe iskappe struktur havniveaustigninger klimaforandringer Amundsen Sea Embayment GPS grundfjeld viskositet elastic rebound Glacial Isostatic Adjustment vulkaner riftzoner stabilisering

Den vestantarktiske iskappes 'grounding line' (punktet, hvor gletsjerens bund ikke længere er i kontakt med klippegrunden, men i stedet flyder på havet) i slutningen af den sidste istid; for cirka 10.000 år siden og i dag. (Illustration: Jonathan Kingslake, Columbia University's Lamont-Doherty Earth Observatory)

Blød jordkappe

En blød og varm jordkappe findes typisk i tektonisk meget aktive områder ved randen af de tektoniske plader.

Og meget hurtige landhævninger, som dem vi registrerede i vores studie, sker kun, hvor isen også smelter aktivt som Alaska, Island (læs mere her) og Patagonien.

Selvom Amundsen Sea Embayment i Vestantarktis ikke er tektonisk aktiv, har området dog fællestræk med disse førnævnte steder, blandt andet vulkaner og riftzoner.

Derfor forventede vi også, at vi udover den øjeblikkelige elastiske respons ville finde, at undergrunden havde hævet sig en lille smule.

Men dét, vi fandt, oversteg vores vildeste fantasi.

Med GPS-målinger (som vi fortsat foretager) kunne vi afsløre, at landhævningen var helt op til fem gange hurtigere end det forventede bidrag fra elastic rebound. Og det betyder, at kappen er meget blød.

I dette tilfælde er viskositeten 100 gange lavere end under Nordamerika, og 10 gange lavere end vi havde forventet.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Alvorlige implikationer for fremtidige prognoser

Vores resultater har en række afgørende implikationer, som vi forskere skal studere yderligere, blandt andet for at øge vores forståelse af den solide jordkappes respons på afsmeltningsprocesserne i Antarktis.

Det er afgørende for vores forståelse af den langsigtede udvikling af havniveaustigningerne i løbet af en istidscyklus.

Men det er implikationerne, der har effekt på bidraget til havstigningerne på kort sigt, der fangede manges opmærksomhed, fordi landhævningen muligvis kan sænke farten på tilbagetrækningen af isen og måske endda stabilisere iskappen på Antarktis.

Vi har endnu ikke gransket disse implikationer, og processerne er meget komplekse.

En afklaring vil med sikkerhed gøre fremtidige prognoser for havstigninger mere pålidelige i kapløbet mod klimaforandringerne.

Det vil vi granske i detaljer i vores vores næste artikel.

Læs denne artikel på engelsk på vores internationale søstersite ScienceNordic.com. Oversat af Stephanie Lammers-Clark.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk