Firkantet lort: Nu kan forskerne endelig forklare fænomenet

Vombattens endetarm gemmer nøglen til dens unikke afføring, fortæller forskere. (Foto: P. Yang and D. Hu/Georgia Tech)

Vombattens endetarm gemmer nøglen til dens unikke afføring, fortæller forskere. (Foto: P. Yang and D. Hu/Georgia Tech)

19 november 2018

Det australske pungdyr vombatten er ikke helt som andre dyr. For som noget helt unikt i den biologiske verden er den i stand til at lave organiske firkanter – af sin egen afføring.

Nu mener australske og amerikanske forskere, at de har gennemskuet, hvordan vombatten har fået sin unikke evne til at lave firkantet – eller rettere 'kubisk' – afføring. Det skriver American Physical Society i en pressemeddelelse.

»I begyndelsen troede jeg ikke engang på, at det passede. Jeg googlede det og så en masse kubeformet vombatlort, men jeg var skeptisk,« fortæller postdoc Patricia Yang fra Georgia Institute of Technology ifølge American Physical Society.

Hun er medlem af forskerholdet, der fremlægger resultaterne på den videnskabelige konference American Physical Society's Division of Fluid Dynamics 71st Annual Meeting i den amerikanske delstat Georgia.

vombat firkantet lort

Vombatter er solidt byggede pungdyr, der hører hjemme i Australien. (Foto: Shutterstock)

Under den nye undersøgelse har forskerne analyseret fordøjelseskanalen hos vombatter, der var blevet påkørt i trafikken og senere aflivet.

Forskerne opdagede, at vombatternes afføring nærmest var flydende, indtil den nåede den sidste del af tarmkanalen, hvor den blev til små, adskilte kuber.

Nøglen til at lave kubisk afføring skal findes i vombattens tarmvæg, der har varierende elasticitet og presser afføringen sammen til sin fuldkommen unikke form i biologiens verden, fortæller forskerne.

»Vi har i øjeblikket kun to måder at fremstille kuber: Vi kan støbe dem (med en hård støbeform, red.), eller vi kan skære dem ud. Nu har vi en tredje metode. Det ville være en fed teknik at bruge inden for fabriksproduktion – altså, at lave en kube med blødt væv i stedet for bare at støbe den,« siger Patricia Yang.

Og hvorfor, kunne man meget rimeligt spørge, laver vombatterne så firkantet lort?

For vombatterne er lort lig med prestige, og jo højere et tårn med lort, man kan stable, des mere sandsynligt er det, at andre vombatter kommer forbi.

Vombatterne har dårligt syn, men hvis de stabler afføringen på prominente steder, er chancen større for, at andre vombatter kan se og lugte den.

Derfor er det en fordel for vombatterne at have firkantet lort, der er nemmere at stable og ikke lige så let ruller væk, skriver American Physical Society.

Ud over at afsløre en ny måde at producere kuber kan det nye studie også gøre os klogere på, hvordan det bløde væv i tarmen fungerer, fortæller forskerne.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.