Stakkels baby-dino druknede, viser unikt fossil
Et usædvanligt velbevaret fossil af en baby dinosaur er blevet fundet i Canada. Fossilet er så komplet og intakt, at forskerne faktisk har kunnet finde frem til dødsårsagen.

Hidtil har alle de komplette skeletter, man har fundet af Chasmosaurus belli, været voksne eksemplarer, selv om man da også har fundet tilfældigt spredte knogler af mindre dinosaurer. Fossilet er så velbevaret, at forskerne kunne se aftryk fra dets hud i de omgivende sten (Foto: Philip J. Currie, Robert Holmes, Michael Ryan Clive Coy, Eva B. Koppelhus).

Hidtil har alle de komplette skeletter, man har fundet af Chasmosaurus belli, været voksne eksemplarer, selv om man da også har fundet tilfældigt spredte knogler af mindre dinosaurer. Fossilet er så velbevaret, at forskerne kunne se aftryk fra dets hud i de omgivende sten (Foto: Philip J. Currie, Robert Holmes, Michael Ryan Clive Coy, Eva B. Koppelhus).

Det er en ganske sjælden begivenhed, når det lykkes palæontologer at finde komplette fossiler i god stand.

I løbet af de mange millioner år, som fossilerne har på bagen, kan der i sagens natur nå at ske mange ting, som kan ødelægge dem. 

Endnu sværere er det at finde velbevarede babydyr, fordi der er større sandsynlighed for, at de er blevet trampet ned eller fortæret efter deres død.

Alligevel er det lykkedes den canadiske forsker Phillip Currie fra University of Alberta at finde en fin babydinosur, der er så komplet og intakt, at han faktisk er i stand til at spekulere over dødsårsagen.

Fossilet giver ny viden om arten

Babydinoen er af arten Chasmosaurus belli, og var omkring tre år gammel, da den døde. Den måler omkring 1,5 meter, mens den som voksen ville være blevet omkring 5 meter lang.

Baby-dinoen er af arten Chasmosaurus belli, som er en almindeligt forekommende dinosaur-art i British Columbia, Canada. Den er i familie med triceratops og har den velkendte krave. (Foto: Carnivoraforum.com)

Opdagelsen af den 70 millioner år gamle unge afslører vigtige fingerpeg om, hvordan dinosaurerne voksede og forandrede sig i løbet af livet. For eksempel viser fossilet, at de unge Chasmosaurus belli ser ud som de voksne, men bare mindre.

Desuden viser fundet, at hvor andre babydinosaurer havde forholdsmæssigt lange ben i forhold til deres krop, fordi de skulle kunne følge med de voksne, lader det ikke til at være tilfældet med denne art.

Dødsårsag: Blev fanget i strømmen

Fossilet blev fundet i et gammelt flodleje, hvilket har fået Currie og hans forskerteam til at mene, at babydinoen ikke døde i kløerne på et større væsen.

Det mest sandsynlige er, at den er vandret for langt ud i vandet og er blevet fanget af strømmen. Her er den endt på bunden af floden, hvor den med tiden er forstenet på bunden.

Forskerholdet håber at kunne bruge dette fossil til at få en dybere forståelse af, hvordan Chasmosaurus belli levede, og hvilken rolle den spillede en rolle i det daværende økosystem.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk