Hvis landbruget vil være skånsom overfor miljøet kan det blandt andet gøres ved at dyrke afgrøderne økologisk.
Men økologi er et vidt begreb og der er masser af plads til forbedring. Det viser et forskningsprojekt ledet af Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.
»Hvis man vil opnå gode miljøeffekter, er det lige så vigtigt at satse på udvikling af de økologiske dyrkningsmetoder som det er at øge arealet, der dyrkes økologisk,« siger lederen af projektet, seniorforsker Hanne Lakkenborg Kristensen fra Institut for Havebrugsproduktion ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.
Formålet med projektet "Økologiske dyrkningssystemer til grønsagsproduktion" er at udvikle nye, mere miljøvenlige økologiske dyrkningssystemer og bidrage til forståelsen af de effekter, økologiske dykningsmetoder har på miljøet og på grønsagernes kvalitet.
Forskerne undersøger betydningen af økologiske dyrkningsmetoder for en række aspekter af produktkvalitet såsom smag og indholdsstoffer, holdbarhed, angreb af sygdomme og skadedyr, naturlig regulering af skadedyr i marken, og på næringsstofbalancer og nitratudvaskning.
Flere slags økologi
GRATIS NYHEDSBREV
Tilmeld dig Videnskab.dk's nyhedsbrev - og vind fede præmier
De sammenligner fire forskellige dyrkningssystemer: én konventionel og tre økologiske.
Alle de økologiske systemer overholder reglerne for økologisk dyrkning, men på meget forskellig vis.
Et system minder meget om et konventionelt, hvor man bruger meget gødning og ingen grøngødning eller efterafgrøder.
I det økologiske bruges derfor gylle som gødning i stedet for kunstgødning og ingen sprøjtemidler.
I det andet system gør man brug af grøngødning og efterafgrøder om efteråret i så stor udstrækning som det er muligt, og brugen af gylle er meget begrænset.
Samlet set tyder resultaterne på, at vi har mulighed for at udvikle mere bæredygtige økologiske systemer uden at gå på kompromis med udbytte og kvalitet
Det tredje system ligner det andet, men har desuden striber af efterafgrøder efterladt som mellemafgrøder mellem grønsagsrækkerne for at forbedre vilkårene for de naturlige reguleringsmekanismer af skadedyr og sygdomme.
Resultater viser, at der er store muligheder for at udvikle den økologiske produktionsmetode i retning af systemer med mindre tab af næringsstoffer til miljøet, mindre afhængighed af husdyrgødning og med øget diversitet i form af efterafgrøder og mellemafgrøder.
Der er kun små forskelle på udbytte, kvalitet, smag og indholdsstoffer imellem produkterne fra de tre forskellige økologiske systemer, og der er opnået godt udbytte selv ved meget lave niveauer af gødning.
»Samlet set tyder resultaterne på, at vi har mulighed for at udvikle mere bæredygtige økologiske systemer uden at gå på kompromis med udbytte og kvalitet,« siger Hanne Lakkenborg Kristensen.
Omlægning til økologisk produktion kræver stor bevidsthed om sædskifte og korrekt gødningsanvendelse for at sikre store miljøgevinster.
»En sådan udvikling kan bidrage til øget afsætning af økologiske produkter, fordi det bidrager til økologiens troværdighed og gør den økologiske produktion mindre afhængig af gødningsimport fra konventionelt jordbrug,« siger Hanne Lakkenborg Kristensen.