Nyt kort viser, hvor lynet oftest slår ned
Ved at analysere på en kæmpe mængde data har NASA skabt et kort, som viser, hvor på Jorden lynet oftest slå ned. Omkring ækvator er der områder, hvor lynet slår ned mere end 150 gange årligt per kvadratkilometer.

Til at fremstille kortet har NASA brugt data indsamlet fra 1994 til 2013. Områderne med færrest lynnedslag om året er markeret med grå, mens områderne, hvor der hvert år slår flest lyn ned, er market med pink. (Foto: Joshua Stevens - NASA Earth Observatory)

Til at fremstille kortet har NASA brugt data indsamlet fra 1994 til 2013. Områderne med færrest lynnedslag om året er markeret med grå, mens områderne, hvor der hvert år slår flest lyn ned, er market med pink. (Foto: Joshua Stevens - NASA Earth Observatory)

Den danske sommer kan byde på lidt af hvert. Sol, regn, blæst, bagende vinde og kolde briser. Og de fleste danskere oplever også et enkelt tordenvejr eller to i løbet af årets varmeste måneder. Dog er det danske vejr på ingen måde garant for så mange lynnedslag, som visse andre steder i verden. NASA har lavet et kort, der viser, hvor risikoen – eller chancen – er størst for at være vidne til et lynnedslag.

NASA har samlet data ind mellem maj 1995 og december 2013, og det er på baggrund af disse mange observationer, de har fremstillet kortet, som kan ses øverst i artiklen. Hvis du klikker på billedet, kan du se det i større format.

De områder på Jorden, som oftest oplever lynnedslag ligger omkring ækvator. Den Demokratiske Republik Congo og området omkring Maracaibo-søen i Venezuela er to af de steder, der oftest er udsat for lynnedslag. Her er der nemlig de perfekte forhold for lyn til at opstå. Her er store mængder nedbør, den ideelle luftfugtighed og atmosfæriske forhold. Det skriver Newsweek i en artikel om NASAs nye kortlægning.

I de to områder slår lynet ned op til 150 gange om året per kvadratkilometer. Det er en stor del mere end herhjemme. Ifølge statistikker fra DMI er den største årlige tæthed målt i Danmark to lyn per kvadratkilometer på et år. Den observation blev gjort i Nyborgområdet i 1994. Du kan se DMIs lynstatistikker her.

Vil du læse NASAs egne ord om fremstillingen af kortet, kan du også læse dem. Det foregår her.

Videnskab.dk's julekalender - tryk på en julekugle

Fra alle os til alle jer klimanisser: Her er årets grønneste julekalender. Giv julekuglerne et dask for at åbne dagens låge. Du kan følge julekalenderen i Facebook-gruppen RED VERDEN.

Tryk på kuglerne for at åbne lågerne. Når du har åbnet en låge, kan du læse teksten ved at scrolle med musen eller swipe på mobilen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.