Nyt kort viser, hvor lynet oftest slår ned
Ved at analysere på en kæmpe mængde data har NASA skabt et kort, som viser, hvor på Jorden lynet oftest slå ned. Omkring ækvator er der områder, hvor lynet slår ned mere end 150 gange årligt per kvadratkilometer.

Til at fremstille kortet har NASA brugt data indsamlet fra 1994 til 2013. Områderne med færrest lynnedslag om året er markeret med grå, mens områderne, hvor der hvert år slår flest lyn ned, er market med pink. (Foto: Joshua Stevens - NASA Earth Observatory)

Til at fremstille kortet har NASA brugt data indsamlet fra 1994 til 2013. Områderne med færrest lynnedslag om året er markeret med grå, mens områderne, hvor der hvert år slår flest lyn ned, er market med pink. (Foto: Joshua Stevens - NASA Earth Observatory)

Den danske sommer kan byde på lidt af hvert. Sol, regn, blæst, bagende vinde og kolde briser. Og de fleste danskere oplever også et enkelt tordenvejr eller to i løbet af årets varmeste måneder. Dog er det danske vejr på ingen måde garant for så mange lynnedslag, som visse andre steder i verden. NASA har lavet et kort, der viser, hvor risikoen – eller chancen – er størst for at være vidne til et lynnedslag.

NASA har samlet data ind mellem maj 1995 og december 2013, og det er på baggrund af disse mange observationer, de har fremstillet kortet, som kan ses øverst i artiklen. Hvis du klikker på billedet, kan du se det i større format.

De områder på Jorden, som oftest oplever lynnedslag ligger omkring ækvator. Den Demokratiske Republik Congo og området omkring Maracaibo-søen i Venezuela er to af de steder, der oftest er udsat for lynnedslag. Her er der nemlig de perfekte forhold for lyn til at opstå. Her er store mængder nedbør, den ideelle luftfugtighed og atmosfæriske forhold. Det skriver Newsweek i en artikel om NASAs nye kortlægning.

I de to områder slår lynet ned op til 150 gange om året per kvadratkilometer. Det er en stor del mere end herhjemme. Ifølge statistikker fra DMI er den største årlige tæthed målt i Danmark to lyn per kvadratkilometer på et år. Den observation blev gjort i Nyborgområdet i 1994. Du kan se DMIs lynstatistikker her.

Vil du læse NASAs egne ord om fremstillingen af kortet, kan du også læse dem. Det foregår her.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk