NASA offentliggør hidtil største billede af Månen
NASA har lavet et 680 gigapixel stort billede af Månens nordpolsområde.

Du kan nu se et så detaljeret billede af Månen, som kun astronauter, der har været der, har oplevet den før. (Foto: NASA, GSFC, Arizona State University)

Du kan nu se et så detaljeret billede af Månen, som kun astronauter, der har været der, har oplevet den før. (Foto: NASA, GSFC, Arizona State University)

NASA har offentliggjort det hidtil mest detaljerede billede af Månens overflade. Det viser et område ved Månens nordpol i en opløsning på blot to meter pr. pixel.

Billedet er sammensat af 10.581 fotos taget af rumsonden Lunar Reconnaissance Orbiter, der i fem år har kredset om månen for at kortlægge overfladen så detaljeret som muligt.

Du kan selv zoome ind på de små detaljer her:

Arealet på billedet er 2,54 millioner km2, hvilket svarer til det meste af USA's Midvesten (se billede nederst).

Her er billedet i et perspektiv, de fleste kan forholde sig til. (Foto: NASA, GSFC, Arizona State University)

For tre år siden fremstillede LRO-teamet en tilsvarende mosaik af månen. Den havde en opløsning på 100 meter pr. pixel. Det nye billede har altså 50 gange højere opløsning, end det for tre år siden. 

»Dette unikke billede er en fantastisk ressource for både forsker og offentligheden,« siger John Keller, der arbejder med LRO-projektet ved NASA’s Goddard Space Flight Center i en pressemeddelelse. 

 

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker