Kæmpe-næbdyr fra fortiden opdaget
Tanden fra et over 5 mio. år gammelt næbdyr er dukket op i Australien.

Kæmpenæbdyret Obdurodon tharalkooschild levede for mellem 5 og 15 millioner år siden. Øverst til højre er de kraftige tænder, som var fundament for opdagelsen. (Rekonstruktion: Peter Schouten)

Kæmpenæbdyret Obdurodon tharalkooschild levede for mellem 5 og 15 millioner år siden. Øverst til højre er de kraftige tænder, som var fundament for opdagelsen. (Rekonstruktion: Peter Schouten)

Resterne af et kæmpe-næbdyr fra fortiden er dukket op i Queensland, Australien. Dyret levede for mellem 5 og 15 millioner år siden, skriver Society of Vertebrate Paleontology i en pressemeddelelse.

Det eneste vi har fra det meter lange bæst er en enkelt fossil tand. Men den er nok til, at forskerne kan vurdere, at dyret højest sandsynligt levede af de skildpadder, der blev fundet rester af sammen med næbdyrtanden.

»Kloakdyr som næbdyr og myrepindsvin er den sidste rest af en gammel gren af pattedyr, der er unikke for de sydlige kontinenter. En ny næbdyr-art, selv en, der er meget ufuldstændig, er et meget vigtigt skridt mod at forstå mere om disse fascinerende pattedyr,« siger ph.d. Rebecca Pian, der er førsteforfatter på undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Nutidens næbdyr har ikke tænder og er desuden halvt så store som deres fortidige familiemedlem, der har fået navnet Obdurodon tharalkooschild. Forskerne mener, at der er tale om et dyr, som befinder sig på en helt anden familiegren end nutidens næbdyr. Så der er ikke tale om fundet af en decideret forfader.

Opdagelsen er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Vertebrate Paleontology.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk