Hugorme risikerer livet for at få lidt sol
Solen skinner og det er varmt. Danmark har fået et tidligt forår, og det er ikke bare os, der nyder vejret. De danske hugorme suser op fra deres skjul for at få lidt varme.

Mange frygter de smukke slanger. Nu kommer de frem. Hvis du er bange, så hold dig fra krat og skråninger ved heder. Og til dem der elsker dem - gør det modsatte, men gør det fra afstand. (Foto: Bo Skaarup)

Mange frygter de smukke slanger. Nu kommer de frem. Hvis du er bange, så hold dig fra krat og skråninger ved heder. Og til dem der elsker dem - gør det modsatte, men gør det fra afstand. (Foto: Bo Skaarup)

Hugormen – Danmarks eneste giftige slangeart – myldrer i denne tid frem fra sine vinterskjul. Gå på fotojagt på soltørre, sydvendte skråninger på heder, i skove, klitter, hegn og krat – hvor du netop nu vil finde de smukke hugorme solbade. Nyd synet på afstand og husk, at arten er fredet.

Slangerne risikerer livet for lidt sol

For hugormen selv er solbadningen en risikabel sag. Musvåger, krager, fasaner, grævlinger, pindsvin og mange andre dyr har nemlig hugorm på menuen – og spiser gerne solopvarmet mad.

Hugormen er let at kende på sit zig-zag-mønster, men den kan også være ensartet brun eller sort. Modsat snogen har hugormen ikke gule nakkepletter.

Hugorme ligger en meter under sne og frost

Hele vinteren har hugormen ligget i dvale i jorden i ca. 1 meters dybde – enkeltvis eller i grupper.

I denne tid kommer først hannen, siden hunnen op til jordoverfladen og parrer sig.

Hunnen føder ca. 10 unger, som vokser til hen over sommeren. I efteråret graver hugormene sig ned igen, og årshjulet er sluttet.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.