Alle mænd har engang været kvinder
Vidste du, at alle mennesker i princippet er kvinder – i hvert fald i de første uger i fosterstadiet? Få forklaringen i denne skægge video.

Arnold Schwarzenegger har været det. Brad Pitt har været det. Og hvis du selv er en mand, har du også været det: Kvinde.

Det lyder utroligt, men alle mænd er faktisk kvinder i de første 5-6 uger i forsterstadiet. Beviset kan ses på vores kønsorganer, når vi er voksne. Se hvordan i videoen ovenfor.

Derfor har mænd brystvorter

Forklaringen hænger sammen med vores kromosomer, som vi arver fra vores forældre, og som bærer vores gener. Kvinder har to X-kromosomer, hvorimod mænd har ét X-kromosom og et Y-kromosom. (Se også boksen under artiklen)

Men Y-kromosomet bliver først aktiveret efter de første 5-6 uger af forsterstadiet. Ind til da udvikler vi os alle som kvinder, hvilket i øvrigt også er grunden til, at mænd har brystvorter.

Derfor bliver mænd til mænd og kvinder til kvinder

Kvinders ægceller og mænds sædceller indeholder hver 23 kromosomer. Når en æg- og sædcelle smelter sammen og bliver til nyt liv, kombineres kvindens og mandens 23 kromosomer i en ny celle med 46 kromosomer.

Det, der afgør, om barnet bliver en pige eller en dreng, er kombinationen af kromosomer. Kvinders æg indeholder kun X-kromosomer, mens mænds sædceller både indeholder X-kromosomer og Y-kromosomer.

Det betyder, at man får en pige, hvis kombinationen af æg og sædcelle giver XX, mens XY bliver til en dreng.

Kilde: Etisk Råd

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det anderledes Danmarkskort og flere tal om arealet her.