Alle mænd har engang været kvinder
Vidste du, at alle mennesker i princippet er kvinder – i hvert fald i de første uger i fosterstadiet? Få forklaringen i denne skægge video.

Arnold Schwarzenegger har været det. Brad Pitt har været det. Og hvis du selv er en mand, har du også været det: Kvinde.

Det lyder utroligt, men alle mænd er faktisk kvinder i de første 5-6 uger i forsterstadiet. Beviset kan ses på vores kønsorganer, når vi er voksne. Se hvordan i videoen ovenfor.

Derfor har mænd brystvorter

Forklaringen hænger sammen med vores kromosomer, som vi arver fra vores forældre, og som bærer vores gener. Kvinder har to X-kromosomer, hvorimod mænd har ét X-kromosom og et Y-kromosom. (Se også boksen under artiklen)

Men Y-kromosomet bliver først aktiveret efter de første 5-6 uger af forsterstadiet. Ind til da udvikler vi os alle som kvinder, hvilket i øvrigt også er grunden til, at mænd har brystvorter.

Derfor bliver mænd til mænd og kvinder til kvinder

Kvinders ægceller og mænds sædceller indeholder hver 23 kromosomer. Når en æg- og sædcelle smelter sammen og bliver til nyt liv, kombineres kvindens og mandens 23 kromosomer i en ny celle med 46 kromosomer.

Det, der afgør, om barnet bliver en pige eller en dreng, er kombinationen af kromosomer. Kvinders æg indeholder kun X-kromosomer, mens mænds sædceller både indeholder X-kromosomer og Y-kromosomer.

Det betyder, at man får en pige, hvis kombinationen af æg og sædcelle giver XX, mens XY bliver til en dreng.

Kilde: Etisk Råd

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.