Spøgelseshus i Vejle skræmmer livet af forsøgspersoner
Zombier, monstre og forskning er måske ikke normalt noget, vi forbinder med hinanden. Ikke desto mindre går alle tre hånd i hånd i det interaktive totalteater Dystopia Haunted House i Vejle.

Videnskab.dk har tidligere lavet en kort reportage fra Dystopia Haunted House, mens forskningen stadig var i gang. Se videoen her.

Videnskab.dk har tidligere lavet en kort reportage fra Dystopia Haunted House, mens forskningen stadig var i gang. Se videoen her.

De gamle industribygninger ved Spinderihallerne i Vejle forvandles hvert år i oktober måned til Dystopia Haunted House - et hjem for zombier, monstre og klamme kryb. 

Det lyder måske ikke særlig videnskabeligt - men det er det faktisk. Da Dystopia Haunted House første gang i 2014 slog dørene op til deres spøgelseshus, var det med monster- og uhyggeforsker Mathias Clasen i ryggen.

Som en slags videnskabelig rådgiver hjalp han arrangørerne med at gøre oplevelsen så uhyggelig som mulig. Samtidig øjnede han en mulighed for at samle data ind om, hvad der egentlig skræmmer folk.

De data har dannet grundlag for 2015-versionen af det uhyggelige hus, som nu - takket være forskningen - er blevet endnu mere skræmmende end sin forgænger. Du kan komme på rundvisning i Dystopia Haunted House i videoen herover ... Hvis du tør.

Edderkopper, højder og mørke

Sidste år blev Dystopia Haunted House besøgt af omkring 3.500 mennesker. 700 af dem deltog i en spørgeskemaundersøgelse, hvor de blandt andet svarede på, hvad de syntes var mest uhyggeligt i huset.

Dystopia Haunted House

Dystopia Haunted House er indrettet i nogle gamle industribygninger ved Spinderihallerne i Vejle.

Huset åbnede første gang i oktober 2014 og var en stor succes med 3.500 besøgende.

Omring 100 medvirkende spiller i år roller som zombier, slagtere, gale videnskabsmænd, religiøse fanatikere og rebeller.

Aldersgrænsen for at komme ind er 13 år.

Gravide, folk med epilepsi eller hjerteproblemer advares mod at besøge huset.

Her fandt Mathias Clasen ud af, at det særligt var fobi-objekter såsom edderkopper, mørke og højder, der skræmte vovepelsene. Derfor er der blevet skruet ekstra op på fobiparametrene i 2015.

Men der er sket mere. I år er det nemlig muligt at gå gennem huset alene eller to og to, for når man er alene, bliver man mere ængstelig. Det erfarede Vickie Clausen og Ryan Nielsen, som vovede sig inden døre i uhyggens hus. Det og meget mere kan du se i videoen ovenfor.

En verden i kaos

Når man træder ind i dystopiens univers i Spinderihallerne bliver man hovedperson i fortællingen om en verden i kaos. Økonomien er brudt sammen. Klimaet er i krise. Verdens ressourcer er ved at løbe op. 

I et forsøg på at skabe en ny verden for sig selv spreder den fascistiske regering en genetisk designet zombie-svamp, som skal udrydde Jordens befolkning. En krig om verdensherredømmet bryder ud mellem regeringen, en flok fanatiske kultister og zombierne. 

Missionen er nu at finde den først smittede person - 'Patient Zero' - og få fat i essensen fra hendes rygmarv. Tilsyneladende den eneste mulighed for at undgå smitte.

Netop den fortælling er helt essentiel, når man vil skræmme folk, forklarer Mathias Clasen. Den får nemlig publikum til at leve sig ind i historien, og på den måde er der større chance for, at de på et tidspunkt reelt føler, at de er i fare, når de går gennem haunten. 

»Det er noget, som den her slags skræmmeattaktioner kan - at putte publikum i hovedpersonens rolle, så man ikke bare føler, at man er vidne til noget slemt, som når man ser en horrorfilm, men at man rent faktisk er hovedpersonen i fortællingen. Den illusion kan man skabe ved at have en klar narrativ sammenhæng. Der skal være forbindelse mellem de rum, man går i gennem,« siger Mathias Clasen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk