Religiøse steder påvirker meninger
Synet af en kirke kan få dig til at stemme mere konservativt, mener britiske og hollandske forskere.

Basilica Saint Servatius i Maastricht, Nederland. (Foto: Berthold Werner)

Basilica Saint Servatius i Maastricht, Nederland. (Foto: Berthold Werner)

Stadig flere undersøgelser viser, at omgivelserne kan påvirke vores tanker og meninger.

En varm drikkevare kan for eksempel ændre din opfattelse af folk, du møder, og det at holde noget tungt kan få dig til at tage ting mere alvorligt. En grundig håndvask fjerner ikke bare bakterier, men også moralske skrupler.

Og nu viser ny forskning altså, at dine meninger også kan forandre sig lidt, alt efter hvilken bygning, du står i nærheden af.

Tilfældige forbipasserende opgav mere politisk konservative holdninger og mere negativitet over for ikke-kristne, når de blev stoppet ude foran en kirke, sammenlignet med dem, der blev spurgt ude foran statslige bygninger.

»Dette synliggør spørgsmålet om, hvordan steder kan påvirke holdninger. Vi bør foretage en grundig vurdering af de steder, hvor der tages vigtige beslutninger,« siger psykolog Jordan LaBouff ifølge en pressemeddelelse fra Baylor University.

Undersøgt ved Westminister Abbey og Parliament i London

Undersøgelserne, som nu er blevet publiceret i International Journal for the Pstchology of Religion, blev foretaget i Maastricht i Holland og London i England.

Forbipasserende blev stoppet på fortovet foran Basilica Saint Servatius eller rådhuset i Maastricht, og foran Westminister Abbey eller Parliament i London. Her blev de bedt om at svare på et spørgeskema.

Forskerne undgik at spørge mennesker, som gik ud eller ind af selve bygningerne.

Westminister Abbey i London (Foto: Lacihobo)

Resultaterne viste en lille, men tydelig forskel på svarene. Effekten kan faktisk have en reel indflydelse, for eksempel til valg, mener forskerne.

Religiøse valglokaler kan påvirke et valgresultat

»Ved tætte valg kan det sted, hvor folk stemmer – en skole, en kirke, en offentlig bygning – påvirke resultatet,« siger Wade Rowatt, professor i psykologi og neurovidenskab.

Mange steder er netop kirker og andre religiøse bygninger blandt de mest almindelige stemmelokaler, mener forskerne. (Læs om forholdene i Danmark og Norge i boksen i bunden af artiklen.)

Hvor meget man så skal bekymre sig om de nye resultater, er helt sikkert en helt anden sag.

Før vi begynder at tænke på mulige lovændringer for stemmelokaler, kan det nok være en idé at huske på de andre forskningsprojekter, som viser hvordan omgivelserne påvirker os.

Skal vi dømme efter dem, bør vælgerne måske også få tildelt en kampesten på vej ind i valglokalet, så vi kan være sikre på, at de tager deres opgave alvorligt?

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Næppe valg i kirkelokaler i Danmark

Religiøse bygninger kan bruges ved valg i Norge, fortæller rådgiver i rådgiver i Kommunal- og Regionaldepartementet, Steinar Dalbakk.

»Det er op til de lokale valgmyndigheder at bestemme dette,« siger han.

»Jeg kender til tilfælde, hvor der er blevet benyttet religiøse lokaler, men vi har ingen oversigt over, i hvor stor grad dette sker. Uanset hvad, så er det ikke i strid med loven.«

I Danmark har vi heller ingen særlige grænser for, hvor der kan blive stemt til et valg, men ifølge forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, er det højest tvivlsomt, om de arrangerende kommuner eller for den sags skyld kirkerne selv ville have lyst til at afholde valg i religiøse lokaler.

»Jeg tror ikke, at kirken vil have blandet politik ind i religion, og jeg tror heller ikke, at en kommune vil have religion blandet ind i politik. Valg skal afholdes på neutrale steder, og man kan sige, at hvis det foregik i en kirke ville der være partier, f.eks. Kristendemokraterne, der kunne se en fordel i det - og omvendt kan der være nogle vælgere, som ville blive stødt af at stemme i en kirke. Så i praksis ville det nok være problematisk,« siger Roger Buch, der selv er valgforsker.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan den danske fotograf tog det prisvindende billede af næseaben herunder.