Klimabenægtere er konservative og mindre empatiske
Kilde: 
11 november 2016

Det bliver varmere, og vandstandene stiger. Forskerne har flere gange leveret evidens for, at der sker klimaforandringer. Alligevel er der nogle, der bliver ved med at benægte det. Og især at vi mennesker skulle have en finger med i spillet.

Nu har forskere fra Uppsala Universitet måske fundet frem til, hvad der får nogle mennesker til hårdnakket at benægte klimaforandringerne.

Der findes nemlig en sammenhæng mellem vores politiske holdning og personlighed, og om vi tror på, at mennesker er medskyldige i klimaændringerne. Det skriver sciencedaily.com.

LÆS OGSÅ: 75 procent af klimaforandringerne er menneskeskabte

I et nyt studie har forskerne undersøgt psykologien bag klimabenægtere. Det viser sig, at folk, der accepterer en rangorden, hvor alle ikke er lige, er mere tilbøjelige til at benægte klimaforandringerne.

Ifølge studiet har man sværere ved at tro på, at vores livstil og CO2-udslip påvirker klimaet, hvis man er meget konservativ, autoritetstro og mener, at nogle mennesker er vigtigere end andre.  

LÆS OGSÅ: 97% af klimaforskerne er enige: Klimaforandringer er menneskeskabte

Forskerne fandt en sammenhæng mellem at være klimabenægter og at være mindre empatisk, mindre åben over for nye oplevelser og mere snæversynet.

»De argumenter, der ofte bliver brugt i klimadebatten, handler om, hvordan man skal opgive nogle goder for at hjælpe miljøet og de svage og fattige. Men det er måske ikke et særligt overbevisende argument for folk, som ser samfundet i form af et hierarki. Måske ville det være bedre at bruge andre vendinger og forklare, hvordan det vil komme os alle til gode at lave nogle ændringer i stedet for at blive ramt af konsekvenserne fra klimaændringer. Og at disse ændringer ikke behøver at være en trussel mod den nuværende samfundsstruktur,« fortæller Kirsti Jylhä, der er seniorforsker i psykologi ved Uppsala Universitet og hovedforfatter på det nye studie, ifølge sciencedaily.com.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Personality and Individual Differences.

LÆS OGSÅ: Åh nej! Klimaforandringer kan halvere kaffeproduktionen

LÆS OGSÅ: Klimaændringer for 1,4 milliard år siden blev skabt af samme kræfter som i dag

agr

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.