Kærlighed er forskellig i øst og vest
Østeuropæere bruger mindre tid på at forelske sig end amerikanere, viser ny forskning.

For nogle mennesker er en gåtur på stranden en romantisk oplevelse, som man gerne vil nyde med sin kæreste. Især østeuropæere prioritere 'at gå' i deres forhold. (Foto: Colourbox)

For nogle mennesker er en gåtur på stranden en romantisk oplevelse, som man gerne vil nyde med sin kæreste. Især østeuropæere prioritere 'at gå' i deres forhold. (Foto: Colourbox)

Folk i USA forbinder kærlighed med flere positive ting end østeuropæere.

Samtidig ser folk i Østeuropa kærlighed som noget mere flygtigt end amerikanerne.

Det antyder resultater i et nyt studie, der er publiceret i tidsskriftet Cross-Cultural Research.

Langsom forelskelse i USA

Men hvad skete der med kærlighed ved første blik? De amerikanske deltagere i studiet mener selv, at de bruger mellem to måneder og et år på at falde for nogen.

Litauerne i studiet rapporterer til gengæld, at de svæver på en lyserød sky, allerede inden der er gået en måned.

Studiet omfatter 1.157 mænd og kvinder fra netop Litauen og USA samt Rusland.

Alle vil have tid, sex og glæde

Typiske fællestræk og forskelle på tværs af de tre kulturer har været under luppen hos forskere fra State University of New York og Moscow State University.

Deltagerne har blandt andet oplistet alt, de forbinder med romantisk kærlighed.

I toppen hos alle tre grupper lå det at bruge tid sammen. Faktorer som glæde og sex er der også enighed om, men så stopper det også der.

Litauere nævner ganske ofte ideen om den romantiske kærlighed som noget midlertidigt, mens russere har betegnelserne 'uvirkelig' og 'en vildfarelse' ganske højt oppe på listen.

Amerikanerne var mere positive

Sådanne negative beskrivelser af kærligheden er helt fraværende på amerikanernes associationsliste. De forbinder i stedet kærlighed med positive faktorer som venskab, omsorg, bånd og støtte til partneren.

»Disse ord dukker langt sjældnere op, eller udebliver helt, i svarene fra de østeuropæiske deltagere,« skriver forskerne.

En association, som østeuropæerne har langt oppe på listen, men som amerikanerne mangler, er 'at gå'.

Studiet viser derudover, at der er størst enighed om følgende 5 påstande ud af de i alt 14 forskellige, som blev forelagt deltagerne:

  1. Seksuel tiltrækning er nødvendig

  1. Jeg vil gøre alt for personen, jeg elsker

  2. Jeg tænker konstant på den person, jeg er forelsket i

  3. Kærligheden er topmålet af lykke her i livet

  4. Min kærlighed vil gøre min partner til en stærkere og bedre person

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk