Guide til videnskabelig Kulturnat: Træk DNA fra en tomat, programmer robotter, og smag renset urin
Vi har samlet 13 videnskabelige arrangementer, som du ikke må gå glip af.
guide til videnskabelig kulturnat træk dna fra en tomat programmer robotter og smag renset urin

På dette års kulturnat er der masser af arrangementer for videnskabsinteresserede, og vi har hjulpet dig med at finde de allerbedste. Du kan for eksempel programmere robotter eller opleve dronekapløb. (Foto: Shutterstock).

På dette års kulturnat er der masser af arrangementer for videnskabsinteresserede, og vi har hjulpet dig med at finde de allerbedste. Du kan for eksempel programmere robotter eller opleve dronekapløb. (Foto: Shutterstock).

På fredag 11. oktober er der Kulturnat i København, og med mere end 200 forskellige arrangementer kan det være svært at finde frem til de mest spændende arrangementer om sundhed, historie, naturvidenskab og teknologi.

Her på redaktionen har vi derfor taget de videnskabelige briller på og set nærmere på årets program. Vi har samlet 13 videnskabsarrangementer, som du ikke må gå glip af.

Sundhed og kroppen: Træk DNA fra tomater og tag til koncert om tarmbakterier

Tag på en rejse gennem dit fordøjelsessystem, træk DNA fra tomater og eksperimentér med hjernen.

Du får mulighed for at smage, mærke og høre sundhedsvidenskaben, når Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet åbner dørene til Mærsk Tårnet under dette års Kulturnat. Her er både minilaboratorier og 25-minutters talks om dopamin, tænder og søvn.

Tid og sted: Klokken 18-24, Blegdamsvej 3B, 2200 København N. Gratis adgang. Læs det fulde program her. Bemærk: Aktiviteter slutter klokken 23.

Her kan du desuden opleve finalen i 'Global Health Case Challenge', hvor 75 studerende fra hele verden konkurrerer om at præsentere den bedste løsning på, hvordan vi kan knække den stigende fedmekurve.

Hør de studerendes bud på, hvordan vi løser verdens sundhedsudfordring, og se vinderen blive annonceret klokken 21:35.

Det vindende forslag kåres af en ekspertjury bestående af Morten Elsøe, sundhedsrådgiver og debattør, Ninna Thomsen, direktør for Mødrehjælpen, Bo Wesley, seniorrådgiver i Cities Changing Diabetes, Paul Bloch, Forskningsleder ved Steno Diabetes Center Copenhagen, og Flemming Konradsen, professor i global miljøsundhed og direktør for School of Global Health.

Tid og sted: 16:00-22:00 i Mærsk Tårnet, Blegdamsvej 3B, 2200 København N. Husk at bestille en adgangsbillet. Læs det fulde program her.

Hvis du derimod gerne vil have et indblik i kroppens indre og opleve anatomiske tegninger, sådan som de har set ud historisk set, bør du desuden kigge forbi Medicinsk Museion på Københavns Universitet.

Her kan du blandt andet blive klogere på fedmens genetik og tage til videnskabskoncert om tarmbakterier.

Tid og sted: Klokken 18-24, Bredgade 62, 1260 København K. Kun adgang med Kulturpas. Læs det fulde program her.

Tør du desuden udfordre din hjerne? Så læg vejen forbi Hjernesagen og Center for Hjerneskade, hvor kan møde en hjerneforsker, høre om følgerne af en hjernerystelse og blive klogere på, hvordan den empatiske hjerne fungerer.

Tid og sted: Klokken 18-22, Amagerfælledvej 56A, 2300 København S. Gratis adgang. Læs det fulde program her.

Samfund og historie: Videnskabsquiz og dyreknogler

Oplev mere end 275 års videnskabshistorie, når Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab inviterer indenfor i deres historiske lokaler, hvor forskere som Niels Bohr, Marie Curie, Charles Darwin og Albert Einstein har lagt turen forbi.

Her kan du få svar på din videnskabelige undren om alt inden for samfund, fysik, sundhed, historie og arkæologi, når Anders Lund Madsen inviterer til ’Spørg Videnskabernes Selskab’-videnskabsquiz.

Tid og sted: Klokken 18-22:30, H.C. Andersens Boulevard 35, 1553 København V. Der er begrænset med plads, så tilmelding er nødvendig. Læs mere her.

Hvis du er mere til at have fingrene dybt begravet i den historiske muld, bør du lægge turen forbi Københavns Museum.

Her kan du høre mere om, hvad arkæologerne fandt under udgravninger på Rådhuspladsen, og være med til at vaske og sortere både potteskår og dyreknogler i det arkæologiske værksted.

Tid og sted: Klokken 18-22, Stormgade 20, 1555 København V. Gratis adgang. Læs mere her.

guide til videnskabelig kulturnat træk dna fra en tomat programmer robotter og smag renset urin

På Kulturnatten kan du tage forbi Arkæologisk Værksted, hvor du kan være med til at sortere potteskår og dyreknogler, der er fundet under København. (Foto: Shutterstock).

Naturvidenskab: Renset urin, sociale insekter og partikelfysik forklaret med legoklodser

Bliv klogere på mørkt stof, Kvante Nano Elektronik og få partikelfysik forklaret med legoklodser hos Niels Bohr Instituttet. Her får du muligheden for at se, høre, føle, smage og lugte fysikken, når du bevæger dig rundt mellem aftenens mange eksperimenter.

Tid og sted: Klokken 18-24, HC Ørsted Instituttet, Universitetsparken 5, Nørre Allé, 2100 København Ø. Gratis adgang. Læs mere her.

Kom på mørketur på Danmarks største renseanlæg, Lynetten, når BIOFOS deltager i Kulturnatten for allerførste gang. Se de bittesmå mikroorganismer, der renser vores vand, oplev hvordan 1,2 millioner menneskers toiletskyl bliver omdannet til grøn energi og få gode råd til dit toiletbesøg.

Tid og sted: Klokken 18-22, Refshalevej 250, 1432 København K. Gratis adgang. Læs mere her.

Planetarium kan du flyve til månen, smage renset urin og blive klogere på de 198 måner i vores solsystem.

I kuppelsalen kan du komme med på en rejse til solsystemets måner og lære mere om deres videnskabelige potentiale.

Tid og sted: Klokken 18-24, Gammel Kongevej 10, 1610 København V. Læs mere her.

Er du mere til Zoologi og Patologi, så læg turen forbi Veterinærskolen på Frederiksberg, der viser deres anatomiske samling frem – for allerførste gang.

Tag på opdagelse i hundenes DNA, bliv klogere på Zebrafisk til knogleimplantater, eller hør et foredrag om delfingrise med punkerhår.

Tid og sted: Klokken 18-22, Grønnegårdsvej 7, 1870 Frederiksberg C. Læs det fulde program her.

Biologisk Institut formidler forskning i øjenhøjde igen i år, hvor du kan blive klogere på både DNA og sociale insekter. På samme adresse finder du desuden Datalogisk Institut og Institut for Matematiske Fag, hvis arrangementer du kan læse mere om nedenfor.

Tid og sted: Det foregår klokken 18-24, Universitetsparken 5, 2100 København Ø.

Kulturnat for Klimaentusiaster

Københavns Universitet er man begyndt at uddanne klimakandidater, som er specialiseret i at arbejde med klimaforandringer.

Hør mere om klimaforandringer, Parisaftalen og behovet for større ekspertise.

Tid og sted: Klokken 19-19:25, Blegdamsvej 17, 2100 København Ø.

State of Green stiller spørgsmålet: Har byerne løsningen på klimakrisen?

Her kan du lære mere om byernes rolle i den grønne omstilling og teknologier, der bidrager til at løse udfordringerne inden for vand, transport, energi og luftforurening.

Tid og sted: Klokken 18-24, Vesterbrogade 1 E, 1. sal, 1620 København V.

Teknologi: Sociale robotter, kryptering og flytteplaner til Mars

Dronekapløb, robot wrestling og en rumrejse til Mars. Dette – og mere til – kan du opleve, hvis du lægger vejen forbi Dansk Arkitektur Center (DAC).

Hos DAC kan du se frem til en aften i fremtidens tegn. Hør en tidligere arkitekt ved NASA fortælle, hvordan vi i fremtiden kan bo og leve på Mars, eller byg din egen robot.  

Tid og sted: Klokken 18-24, Bryghuspladsen 10, 1473 København K. Læs mere her.

På Østerbro inviterer Institut for Matematiske Fag indenfor i H.C. Ørsted Instituttets Vandrehal, hvor du kan lære mere om skak-matematik, statistisk detektivarbejde og sikker kommunikation med kvantebits.

Her finder du desuden Datalogisk Institut, hvor du kan blive klogere på selvlærende robotter, Machine Learning algoritmer og selv prøve kræfter med at programmere.

Tid og sted: Klokken 18-24, Vandrehallen, Universitetsparken 5, 2100 København Ø. Læs det fulde program for Institut for Matematiske Fag her og for Datalogisk Institut her.

Hvad har IT med følelser at gøre? Kan man kurere flyskræk med Virtual Reality? Og kan robotter programmeres til at være sociale?

IT Universitetet giver dig svarene, når de slår dørene op for et interaktivt arrangement, hvor du kan se, mærke og prøve forskellige dele af teknologiens forunderlige univers.

Tid og sted: Klokken 18-23, Rued Langgaards Vej 7, 2300 København S. Gratis adgang. Læs det fulde program her.

God fornøjelse!

Vi håber, at du har fået et bedre overblik over Kulturnattens spændende videnskabs-arrangementer.

Du kan se Kulturnattens fulde program her.

Og så skal vi minde dig om, at du skal huske at købe et kulturpas, hvilket du kan læse mere om her.

Rigtig god fornøjelse!

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.