Grønlands første befolkning kom - måske - fra Sibirien
Hvad hårtotten gemte: Ny dansk dna-forskning tyder på, at de første grønlændere kom fra Sibirien - og ikke fra Nordamerika, som man hidtil har troet.

Hårtotten, der skrev historie: I 4.000 år har håret fra en af de første grønlændere ligget gemt væk i den grønlandske permafrost. Nu viser danske dna-analyser, at hans folk formentlig kom fra Sibirien. (Foto: Bjarne Grønnow)

Hårtotten, der skrev historie: I 4.000 år har håret fra en af de første grønlændere ligget gemt væk i den grønlandske permafrost. Nu viser danske dna-analyser, at hans folk formentlig kom fra Sibirien. (Foto: Bjarne Grønnow)

»De første grønlændere kom fra Østsibirien.« og »Første grønlændere kom fra øer ved Alaska«. Den verdenskendte dna-forsker Eske Willerslev har endnu en gang taget overskrifter i de danske medier med en opsigtsvækkende historie. Men avisoverskrifterne skal nu tages med en gran salt.

Overfortolker resultater »Der er en tendens til at sætte to streger under naturvidenskabelige resultater og betragte dem som endegyldige sandheder. Faktum er dog, at der i morgen kan blive offentliggjort resultater fra endnu ældre dna-materiale, der giver andre resultater end vores,« forklarer Eske Willerslev. »Vi kan ikke med sikkerhed sige, hvor de første grønlændere kom fra.«

Trods dette forbehold omskriver den 36-årige professor Eske Willerslev - i det nye nummer af det anerkendte amerikanske tidsskrift Science - alligevel de hidtidige teorier om, at det var indianere fra det nordamerikanske kontinent eller inuitter fra Canada, der først befolkede Grønland.

Det er en tot hår, gemt væk i permafrost i 4.000 år, som gav den 36-årige professor Eske Willerslev og hans kollegaer på Biologisk Institut på Københavns Universitet nøglen til de nye resultater, der vælter de hidtidige teorier om befolkningen af Grønland.

Hårtotten udgør det ældste kendte dna-spor fra Grønland - og tottens ejermand var ikke beslægtet med hverken inuitter eller nordamerikanere, men viser at de nærmeste nulevende efterkommere til de grønlandske inuitter er fra ø-gruppen Aleuterne på grænsen mellem det nordlige Stillehav og Beringshavet og Seriniki Yuit i det nordøstlige Sibirien.

Første forsøg mislykkedes totalt Eske Willerslevs efterhånden verdenskendte gruppe af DNA-jægere har igen været på rov efter fossilt DNA, men denne gang var deres søgen efter de afdødes genetiske materiale nær ved forgæves.

»Det var lige før, at projektet blev lagt på hylden. Oprindeligt var jeg i det nordligste Grønland sammen med Claus Andreasen fra Grønlands Nationalmuseum for at lede efter dna-spor. Men det mislykkedes totalt,« fortæller Eske Willerslev til videnskab.dk.

Det var arkæologen Bjarne Grønnow fra Nationalmuseet i København, der bragte nyt liv til projektet. Han havde foretaget udgravninger på bopladsen Qeqertasussuk i det nordlige Vestgrønland i 1980'erne.

»Og vupti - imellem prøverne udtaget af de frosne kulturlag på bopladsen var en hårtot, som jeg analyserede sammen med min kollega Tom Gilbert,« fortæller Eske Willerslev.

Grønlændere mere afslappede end amerikanere Eske Willerslevs gruppe af forskere i fossilt dna har gjort det et par gange før. Senest for to måneder siden, da han sammen med sit forskerhold fandt ud af, at de amerikanske indianeres forfædre var de første til at befolke USA, og kom til landet mere end 1.000 år tidligere end hidtil antaget.

»De nye DNA-prøver giver et unikt og overraskende indblik i, hvem der er de direkte forfædre til den nuværende grønlandske befolkning. Havde resultaterne fra USA på samme måde vist, at det ikke var indianerne, der kom først til USA, havde det skabt ramaskrig,« mener Eske Willerslev. Han mener dog, at grønlænderne vil have et langt mere afslappet forhold til omskrivningen af deres indvandringshistorie.

Arkæologernes grundlag for spinkelt Man har hele tiden vidst, at de første indvandrere kom til Grønland for ca. 4.500 år siden, fordi man har fundet redskaber fra den tid. Men altså ikke, at de formentligt kom via Aleuterne, som de nye resultater nu viser.

»Arkæologerne har taget stenredskaber og benspyd som bevis for, at der var tale om indvandring fra indianere fra det nordamerikanske kontinent eller inuitter fra Canada. Det grundlag viser sig at være for spinkel og usikkert.«

Eske Willerslev nævner netop det spinkle bevismateriale i forståelsen af vores forhistorie som baggrunden for hans DNA-forskningens store bevågenhed.

»Teorierne om vores forhistorie er opbygget med antagelse på antagelse, så rokker vi blot lidt ved den nederste del af korthuset, kan det vælte en hel teori,« siger Willerslev.

På jagt efter den samlede dna-profil Ud over den sensationelle omskrivning af Grønlands forhistorie, byder undersøgelsen også på en anden verdensnyhed: Det er første gang, at det er lykkedes at aflæse hele det såkaldte mitokondrie-genom fra et uddødt menneske.

Eske Willerslev næste projekt bliver at rejse penge til at genskabe den anden slags dna - det man i fagsproget kalder kerne-genomet - ud fra hårtotten. Dermed vil man have det første fuldendte billede af et uddødt menneskes arvemasse.

»I dette studie har vi kun undersøgt mitokondrierne, som nedarves fra moderen, men en analyse af kernegenomet vil kunne fortælle os, hvorfra faderlinjen kom i den tidligste indvandring til Grønland. Faderlinjen kan meget vel være kommet et helt andet sted fra,« afslutter Eske Willerslev.

Artiklen er opdateret 30. maj kl. 10.22

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk