Google Earth fra da bedstefar var dreng
Før Google Earth måtte man benytte sig af luftfotografier, hvis man ville orientere sig lidt fra oven. Nu har Det Kongelige Bibliotek åbnet en luftfoto-portal, så kan sammenligne før og nu.

På kortet kan man gå ind og finde sin bopæl og se luftfotos fra forgangne tider. Desuden kan man sammenligne luft- og satellitfotos af hele Fyn fra 1954, 1995 og 2006. (Screendump: <a href="http://www.kb.dk/danmarksetfraluften/">Danmark set fra Luften</a>)

Før Google fik knipset hele kloden og lagt den ud digitalt, fandtes der noget, der hed luftfotografier. Det gik ud på, at fotografer fra en flyvemaskine tog billeder af beboelse, hvorefter de eventuelt forsøgte at sælge billederne indrammet til ejerne af de respektive grunde.

Nu giver Det Kongelige Bibliotek adgang til en stor portion af disse billeder fra deres arkiver via internetportalen ’Danmark set fra Luften’.

De har nemlig lavet en web-tjeneste, hvor de på Google Earths store lærred har pinpointet luftfotografier af fra de sidste ti årtier.

På den måde kan man gå ind og se, hvordan huse, gårde og kirker så ud, dengang bedstefar var knægt.

»Portalen gør det muligt at sammenligne billeder af det samme sted og se centrale udviklingstendenser inden for industrialisering, landbrug, bolig- og byudvikling,« skriver Det Kongelige Bibliotek i en pressemeddelelse

I første omgang er det dog kun for fynboer.

Fakta

Det Kongelige Bibliotek anskaffede de første luftfotografier helt tilbage i 1913, og har siden købt eller på anden måde erhvervet en række større og mindre arkiver.

Digitaliseringen er nemlig startet med omkring 50.000 billeder fra Fyn og de omkringliggende øer. Planen er, at arkivet løbende skal opdateres de kommende måneder, så hele arkivet over Fyn på cirka 230.000 billeder bliver offentligt.

Hjælp forskerne til et bedre kort

Det Kongelige Bibliotek opfordrer alle til at gå ind og se på billederne og hjælpe dem med at lægge nogle af brikkerne i det store puslespil over Danmarks udvikling.

Blandt andet har de brug for hjælp til præcis at pinpointe nogle forskellige boliger. Billederne er taget før, der var noget, der hed GPS-lokalisering, så mange billeder mangler deres eksakte placering.

Desuden kan man på portalen tilføje informationer og kommentarer til det enkelte billede, for eksempel om hvem der har boet der, arkitekten bag eller andre elementer, der fortæller stedets historie. 

På sigt er håbet, at Det Kongelige Bibliotek kan udvide til større geografiske områder, så det samlede arkiv og hele Danmark kommer med på kortet - før og nu. 

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud