Kort nyt

Kort nyt

Kort nyt er citathistorier, der er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

Dette undertøj brugte vikingerne

Annonce:

Hvad er blåt og lavet af hør?

Svar: Vikingernes gamle undertøj.

Undersøgelsen af række vikingegrave fra det norske Vestland afslører nogle intime detaljer, skriver forskning.no.

Vikingegravene er fra 900-tallet indeholder blandt andet rester af gammelt vikingeundertøj, der nu blevet analyseret.

Det er professor i nanofysik ved Universitetet i Bergen (UiB), Bodil Holst, der sammen med tekstilkonservator Hana Lukešová har haft tekstilerne fra gravene under lup, og det har givet nogle nye indsigter i vikingernes klæder.

»Vikingerne brugte normalt hamp til at lave tøj, men i Vestlandet brugte de hovedsagligt hør,« fortæller Bodil Holst til forskning.no.

Udover at hør var det foretrukne materiale, så var blå den foretrukne farve.

Annonce:

»Noget af høret var farvet blåt. Vikingerne kunne have brugte vajd, der farvede høret blåt. Det er teoretisk muligt, at tekstilerne blev lavet og farvet på Vestlandet,« siger Hana Lukešová til forskning.no.

De mest normale planterfibrer i Skandinavien i den sene jernalder og i vikingtiden var hør, hamp og nælder. Bomuld var endnu ikke kommet i brug i Skandinavien. Nogen havde silke, men det var en dyr importvare, der mest blev skåret i små strimler og brugt som pynt.

Tekstilerne gør os ikke bare klogere på vikingernes hverdagsliv. Det fortæller også noget om, hvad de har dyrket, hvad de har importeret, og hvem de har handlet med.

»Vi håber, at alle museer med større samlinger vil foretage lignende undersøgelser. Sådan bliver vi måske lidt klogere på, hvad vikingerne havde i klædeskabet. Samtidig kan det blive en del af en større undersøgelse, som kortlægger vikingernes ressourcebrug,« fortæller Bodil Holst til forskning.no.

fghs

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts