Borgervidenskab er kommet for at blive
Borgervidenskab - citizen science - er et internationalt fænomen. Det er en måde, miljøorganisationerne kan engagere borgerne i forskningen og en måde, vi kan udforske, opdage og genoprette forbindelsen til naturen og vores omgivelser.

Borgervidenskab - også kaldet citizen science - handler om at foretage opdagelser sammen. (Foto: Shutterstock)

Borgervidenskab - også kaldet citizen science - handler om at foretage opdagelser sammen. (Foto: Shutterstock)
Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

De sidste 10 år har ganske almindelige borgere i stigende grad deltaget i den videnskablige forskning. Mobile teknologier, forholdsvis billige kameraer og en næsten total internetdækning har åbnet op for nye måder, miljøorganisationerne kan engagere almindelige borgere og fremme borger-videnskab, også kaldet borgerdrevet videnskab eller på engelsk: citizen science.

Borgerne kan melde sig frivilligt til at hjælpe med at indsamle og/eller bearbejde data som led i den videnskablige efterforskning. Det kunne for eksempel være at notere alle planterne på en vandretur eller systematisk føre logbog over dyrelivet i et specielt område. Projekterne, hvor borgerne kan hjælpe, kan være i alle videnskabens afgreninger - mit fokus er forskning i dyreliv.

Listen af borgervidenskablige projekter er lang. I år har BBC's Springwatch-program kastet lys over adskillige projekter, som folk kan deltage i - for eksempel registreringen af de første forårstegn. Alle projekterne er baseret på, at folk går ud i naturen og melder tilbage, hvad de ser.

Men de teknologiske fremskridt ændrer også på måden, de professionelle videnskabsfolk indsamler og registrerer data. Ændringerne kræver ofte specialiseret udstyr og ressourcer, der ligger uden for de fleste amatørers rækkevidde.

Men hvad betyder de nye teknologier, der i færd med at ændre på måden, professionelle miljøbiologer arbejder, for borgervidenskab?

Teknologier kan gøre en eksperts arbejde

Indtil for nylig fastslog man tilstedeværelsen af store vandsalamandere ved at gå hen til vandhullet og kigge. Det er tilladt at lede efter voksne vandsalamandere og deres æg, men da vandsalamanderen er et fredet dyr, er det forbudt at forstyrre den med vilje. I dag benytter man det såkaldte miljø-DNA (EnvironmentalDNA – eDNA) til at finde store vandsalamandere.

DNA fra planter og dyr er udskilt i vandet på mange måder - fra pels eller hud, ekskrementer, slim, hår, æg og sperm, eller når de dør. Ved ganske enkelt at indsamle og analysere en vandprøve fra en dam eller et vandløb kan vi finde spor af miljø-DNA, og derigennem identificere dyrene, der lever der, selvom de kan være svære at finde.

DNA-stregkoder gør det muligt at identificere arterne ved brug af korte, genetiske afmærkninger i organismens DNA. Man kan finde DNA-stregkoderne i bittesmå mængder væv, og det er ikke noget, man behøver at være ekspert for at gøre. Det eneste, man behøver er den rigtige DNA-sekventerings- og behandlingsteknologi.

Genetisk identifikation er ikke den eneste måde, de teknologiske fremskridt ændrer måden, vi registrerer dyrearterne omkring os. Vi identificerer oftest fuglene i skovområderne ved deres sang, og ikke ved at se fuglene selv.

Miljøakustik (soundscape ecology) studerer forholdet mellem dyr og deres omgivelser, baseret på lyd. I dag er det muligt at identificere grupper af fugle og amfibier fra lydoptagelser ved hjælp af nye lettilgængelige teknologier.

Det betyder, at det snart vil være muligt at placere en audiooptager i et markområde og så gå væk, mens fuglenes sang og andre lyde bliver optaget over en længere periode. Målet er at analysere optagelserne automatisk gennem software, der udarbejder en liste over de forskellige arter i området.

Borgervidenskab kan være systematiske undersøgelser

Men hvis dataindsamlingen skal afdække brugbare informationer, skal der gås systematisk frem. Når vi registrerer tilstedeværelsen af forskellige arter dyreliv, registrerer vi kun, at dyret var tilstede i lige det øjeblik. For at afdække tendenser skal registreringerne og optegnelserne gentages på samme måde over flere år.

Det kan godt gå hen og blive svært, når man sætter sin lid til frivillige, men det er ikke umuligt, og der findes mange gode eksempler på systematiske undersøgelser. De fleste af dem er dog foretaget af frivillige med lidt mere end bare den basale viden.

Faktisk er teknologien nået til et punkt, hvor den kan gøre en eksperts arbejde. I stedet for bare at observere, kan teknologien nu hjælpe med at standardisere målingerne og foretage komplekse analyser. For eksempel gør en ny app det muligt for de besøgende i New Forest at lede efter cikader - som sidst blev observeret i skoven i 2000 - ved at analysere baggrundsstøjen på optagelserne på en mobiltelefon.

Det er ikke svært at forestille sig lignende projekter, hvor man beder folk indsamle og undersøge prøver af miljø-DNA eller om at optage morgenkoret af fuglesang ved hjælp af lettilgængelige redskaber.

Vi skal genopdage naturen med citizen science

Når rigtig mange mennesker deltager i optegnelsen i observeringen af dyrelivet, som BBC og The Mammal Society (britisk velgørende organisation for fredningen af pattedyr, red.), handler det ikke bare om at registrere dyrelivet for videnskablig efterforskning.

Det handler om, at enkeltpersoner, par og familier går udenfor, udforsker, opdager og opretter forbindelsen til deres omgivelser. Opdager, hvad der er i naturen, som en del af en større gruppe. Det handler om at foretage opdagelser sammen.

Men citizen science, borgervidenskab, vil ændre sig med de nye teknologier. De teknologiske fremskridt vil fremover skabe nye måder, vi kan fortsætte den lange og anerkendte tradition for amatørvidenskabsfolk.

Philip James hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation.

The ConversationOversat af Stephanie Lammers-Clark

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk