Annika ville være dyrlæge - men så hørte hun et foredrag af en forsker
I denne artikel møder vi Annika Højrup Thomsen, der valgte forskervejen, fordi biologilæreren i gymnasiet bestilte et forskerforedrag, som fik direkte indflydelse på Annikas uddannelsesvalg.

Annika Højrup Thomsen fortæller om sit første møde med en forsker, og hvordan det inspirerede hende til at gå forskningsvejen. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Annika Højrup Thomsen fortæller om sit første møde med en forsker, og hvordan det inspirerede hende til at gå forskningsvejen. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Ph.d.-studerende Annika Højrup Thomsen er i dag ansat som forsker på Institut for Neurovidenskab og Farmakologi på Københavns Universitet.

Hendes vej ind i forskningens verden blev banet af et møde med en forsker. Og flere kan få inspiration til at gå i hendes fodspor.

Bestil en Forsker-ordningen er en del af videnskabsfestivalen Forskningens Døgn. Ordningen giver alle mulighed for at få besøg af en forsker,når Forskningens Døgn løber af stablen i uge 17.

Mødet med forskeren inspirerede Annika

Forskningens Døgn

Forskningens Døgn er en årlig, landsdækkende videnskabsfestival.

I 2016 havde festivalens mere end 600 begivenheder over 75.000 besøgende.

Festivalen hylder forskningens grundlæggende element af nysgerrighed, når institutioner, skoler og virksomheder danner rammen om begivenheder, der tager udgangspunkt i forskellige forskningsgrene- og projekter.

Bestil en Forsker-ordningen skaber møder mellem elever og forskere, ligesom det møde, Annika oplevede, da hendes tidligere gymnasielærer inviterede en forsker ud på gymniaset. Forskeren fortalte eleverne om Molekylær Biomedicin – et emne, der fangede Annikas interesse så meget, at hun efterfølgende besluttede sig for at gå forskervejen. 

Inden oplægget havde Annika ikke tidligere været i kontakt med forskningsverdenen, og inden mødet med forskeren havde hun forestillet sig at hun skulle læse til dyrlæge, eller at hun skulle tage en uddannelse inden for håndværksfagene.

Mødet med forskningsverdenen vendte op og ned på hendes plan.

Bestil en forsker er for alle

Annikas historie er et eksempel på, hvordan forskningsformidling kan skabe ny viden.

Når forskere tager den bærbare computer under armen og rejser rundt i ganske land for at dele deres viden som en del af Bestil en Forsker-ordningen, er de med til at inspirere mennesker, der ikke er bekendt med forskningsverdenen.

Bestil en forsker 2017 Forskningens døgn dele ud af viden inspirere

Når forskere ser befolkningen i øjnene og deler ud af deres viden som en del af Bestil en Forsker-ordningen, er de med til at inspirere og skabe ny viden. (Foto: Forskningens Døgn)

Vores mission med Bestil en Forsker er at styrke kendskabet til forskningen som disciplin ved at danne mødesteder for forskere og borgere i Danmark. Det er vores håb, at mødet mellem forskere og elever i skolerne og på gymnasierne også er med til at inspirere de unge i forhold til valg af uddannelse. 

Det er dog ikke kun skoler og gymnasier forskerne besøger, det kan også være biblioteker, virksomheder og organisationer. Bestil en Forsker giver alle mulighed for at få indblik i forskningens univers.

Vigtigt med bred repræsentation af fag

Annika, som er repræsentant for naturvidenskaben, understreger, at det 'at forske' er et vidt begreb. Et begreb, som bliver praktiseret på forskellige måder i de forskellige videnskaber.

Derfor er det også vigtigt, at der en bred repræsentation af alle fag i formidlingsordninger som Bestil en Forsker. 

Er du forsker, og har du lyst til at deltage i Bestil en Forsker-ordningen, kan du tilmelde dig på Forskningens Døgns hjemmeside

Som repræsentant fra forskningsverdenen vil du som forsker være med til at fremme forskningens position i Danmark.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce:

Det sker