16. december: The Boston Tea Party
JULEKALENDER: Den 16. december 1773 smed utilfredse amerikanere en ladning te i havnen i Boston. Oprøret var en forløber for den amerikanske revolution.

Cirka 200 vrede amerikanere gjorde briterne rasende ved at smide te i havnen i Boston. (Litografi: Sarony & Major, 1846)

Cirka 200 vrede amerikanere gjorde briterne rasende ved at smide te i havnen i Boston. (Litografi: Sarony & Major, 1846)

16. december 1773 var dagen for en afgørende begivenhed i amerikansk historie.

En stor gruppe amerikanere, hvoraf nogle var klædt ud som indianere, gik ombord på britiske skibe og smed store mængder te i vandet i Bostons havn.

Det skete som en protest mod de skatter, som det britiske parlament pålagde indbyggerne i den nordamerikanske koloni.

Utilfredsheden med briterne havde været stigende i 1760'erne og 1770'erne. Indbyggerne nægtede at betale de mange britiske skatter, så længe kolonierne ikke var repræsenteret i det britiske parlament

Briterne indførte i stedet en importafgift på te, som var enormt populært i kolonierne, og det blev altså for meget for indbyggerne i Boston.

Under revolutionshelten Samuel Adams' ledelse gik store grupper af amerikanere efter mørkets frembrud 16. december 1773 ombord på briternes te-skibe og smed teen i Bostons havn.

Hændelsen optrappede konflikten, som kulminerede med den amerikanske uafhængighedserklæring og den derpå følgende amerikanske revolution, som i 1783 endte med politisk uafhængighed fra det britiske imperium.

Betegnelsen Tea Party er i løbet af de seneste par år blevet genoplivet i amerikansk politik. Begivenheden gav nemlig navn til den såkaldte Tea Party-bevægelse i USA, der med protestaktionen som symbolsk forbillede i de senere år har opnået relativt stor indflydelse på amerikansk politik.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk