Søvn er en rejse i hjernebølger
Søvn er en elektrisk cyklus med højdepunkter og lavpunkter, men det oplever vi ikke, for vi sover. Heldigvis kan søvnforskerne fortælle os, hvad der sker under søvnen

Søvn er svær at måle. Men vi kan måle hjernebølger. (Foto: colourbox )

Søvn er svær at måle. Men vi kan måle hjernebølger. (Foto: colourbox )

 

Der foregår mange ting i hovedet på os, når vi sover.

Nervecellerne i hjernen skaber søvnen. Elektrisk ladning, udladning og afladning af cellerne ændrer hjernebølgerne og får os til at sove.

Søvnen er en helt anderledes tilstand end den vågne.

Søvnforskerne inddeler søvnen i fire stadier, der alle producerer forskellige hjernebølger og elektrisk aktivitet.

Fra den første døs til den specielle og drømmerige såkaldte REM-søvn i det fjerde og sidste stadie.

Søvnens udseende

Den tyske neurofysiolog Hans Berger var den første, der afslørede, hvordan søvn ser ud. I 1924 spændte han elektroder på hovedet af sovende mennesker.

Dermed kunne han se, at hjernen opførte sig helt anderledes under søvnen end i vågen tilstand.

Søvnforskningen fik med elektroderne en effektiv metode til at måle søvn. Hans Berger gav navn til metoden - EEG var født.

Det står for elektroencephalografi, som måler hjernebølgernes elektriske svingninger.

Søvn kan observeres og beskrives uden maskiner, men er svær at måle.

Søvnens hjernebølger

Hjernebølge, Frekvens (Hz), Tilstand/stadie

  • Beta, 12-30, Vågen
  • Alfa, 8-12, Døs - stadie 1
  • Theta, 4-7, Let søvn - stadie 2
  • Delta, 0-3, Dyb søvn - stadie 3

Hjernebølgerne under REM-søvnen minder om beta og alfa bølger, men er det ikke. Typisk har de en frekvens på 15-30 Hz.

Når forskerne skal definere søvn uden at bruge EEG, må de kigge efter helt almindelige træk hos den sovende.

For eksempel - ligger man ned, eller befinder man sig i en afslappet position, og reagerer man ikke på stimulering, vil det være tegn på søvn.

REM søvn - Rapid Eye Movement - blev opdaget i 1954 af de to amerikanske forskere, Eugene Aserinsky og Nathaniel Kleitman.

De undrede sig over, at øjnene bevægede sig mærkeligt under søvnen.

Med EEG målinger kunne de afsløre, at REM finder sted samtidig med, at man drømmer, og at REM er et helt særligt fænomen i søvnen, der ikke ligner de andre stadier. Opdagelsen gjorde det muligt at beskrive søvnens cyklus fra start til slut.

Hjernens elektriske søvnmaskine

Hjernecellerne, eller neuronerne som de små grå celler i hjernen også kaldes, affyrer elektriske impulser. Neuronerne signalerer til hinanden med små elektriske stød.

Med EEG kan søvnforskerne måle, hvor elektriciteten kommer fra, og hvor hektiske impulserne er.

Når hjernebølgerne går fra beta i vågen tilstand til delta i den dybe søvn, kan man se det via den elektriske afladning af neuronerne.

Hjernebølgerne , som man måler med EEG, viser, hvordan neuronerne signalerer til hinanden, hvor høj frekvensen er.

Når vi er vågne og aktive, er frekvensen høj. Når vi skal sove, falder frekvensen, og når denne frekvens er meget lav, og hjernen producerer deltabølger, sover vi dybt.

Det elektriske måleapparat

Når søvnforskerne skal undersøge søvnen for os, monterer de elektroder på vores hoveder. De måler hjernebølgernes elektriske svingninger med elektroencephalografi, bedre kendt som EEG.

Søvnen bliver via det elektriske EEG-måleapparat tegnet på en lang strimmel papir, eller mere moderne på en computerskærm. Når hjernen er vågen, er tegningen på EEG-strimlen tæt.

De hurtige vågne hjernebølger tegnes som en linje af små skarpe savtakker. Efterhånden som søvnen kommer til, og hjernebølgerne bliver langsomme, begynder takkerne på EEG-strimlen at ligne et bjerglandskab med høje tinder og langt mellem toppene.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk