Jobopslag: Tag med til Mars
Hvis du vil vide, hvordan en rejse til Mars opleves, har ESA jobbet for dig: Du bliver spærret inde i en model af et rumskib i halvandet år. Forskerne vil finde ud af, hvordan du reagerer på langvarig isolation.

Langt de meste af tiden skal besætningen opholde sig i et af stålrørene til højre. I anlægget til venstre simuleres Mars' overflade. (Foto: ESA)

Langt de meste af tiden skal besætningen opholde sig i et af stålrørene til højre. I anlægget til venstre simuleres Mars' overflade. (Foto: ESA)

Hvis du gerne vil finde ud af, hvordan det ville være at være astronaut på en mission til Mars, så har du nu chancen.

I hvert fald kan du melde dig som frivillig til et 520 dage langt forsøg, hvor du - sammen med fem andre - bliver spærret inde i noget, der indvendigt minder om et rumskib.

Den europæiske rumfartsorganisation ESA og det russiske institut for biomedicin søger nemlig seks forsøgspersoner, der vil med på en simuleret rumrejse, der i virkeligheden skal foregå i et hermetisk lukket testmiljø i Moskva.

For at komme med på den simulerede Mars-tur skal du

være mellem 25 og 50 år, være ved godt helbred, højst være 185 centimeter høj, kunne tale engelsk eller russisk - og helst begge sprog, have en uddannelse og erhvervserfaring inden for medicin, biologi eller teknik, og være ikke-ryger.

Jobbet skal søges senest d. 5. november. Ansøgningsskemaet ligger som Word-dokument hos ESA - se link nederst i artiklen.

30 dage på Mars

De seks forsøgspersoner, der var på simuleret Mars-rejse i 105 døgn, havde ikke meget plads at boltre sig på. Nu skal et nyt hold af sted i 520 dage. (Foto: ESA)

Du vil være afskåret fra omverdenen i et år og fem måneder, men i den ene af månederne vil du få mulighed for at strække benene lidt. Efter 250 dage skal du nemlig forestille dig, at du lander på Mars og udforsker den røde planet i 30 dage. Derefter går turen hjem til Jorden igen.

Før isolationen skal du igennem et fire måneder langt træningsprogram, så du skal afsætte et par år til projektet. Og i et års tid efter 'hjemkomsten' vil læger og psykologer følge dig.

Du vil desværre ikke komme til at opleve vægtløshed, men til gengæld slipper du for den kosmiske stråling, der kan være sundhedsskadelig.

Du kommer til at deltage i en række videnskabelige eksperimenter, der skal afdække de medicinske og psykologiske konsekvenser af en så langvarig rumrejse.

Der vil ikke være meget plads i dit nye hjem, men du vil dog få eneværelse. Du kommer til at spise det samme som astronauterne om bord på den internationale rumstation ISS, men vil også have mulighed for at dyrke noget af maden selv.

Eksperimentet følger op på en vellykket simuleret mission, der varede i 105 dage. Den sluttede d. 14. juli, hvor de seks forsøgspersoner blev lukket ud i friheden igen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.