Pesticidrester i frugt og grønt giver lavere sædkvalitet
31 marts 2015

Som mand skal man holde lidt igen med de former for frugt og grønt, der indeholder flest pesticidrester, hvis man gerne vil have børn. Et højt indtag af sprøjtede afgrøder som peberfrugt, spinat, jordbær, æbler og pærer giver nemlig forringet sædkvalitet.

Det viser et nyt studie fra Harvard Universitet i USA, hvor forskerne analyserede 338 sædprøver afgivet af 155 mænd mellem 2007 og 2012.

De mænd, der spiste de største mængder frugt og grønt med mange pesticidrester - i gennemsnit mere end 1,5 stykker om dagen - havde 49 procent færre sædceller end de mænd, der ikke var så meget til disse afgrøder. Desuden leverede de færre normale sædceller, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Det frugt og grønt, der ikke indeholder ret mange pesticidrester, er til gengæld godt for sædkvaliteten, viste undersøgelsen. Så man skal altså ikke holde sig fra grøntsagerne, men i stedet overveje at spise økologisk eller overvejende spise frugt og grønt, hvor der ikke kan spores ret mange pesticidrester.

Ifølge en rapport fra Fødevarestyrelsen skal man i Danmark især passe på med udenlandske ærter med bølg og udenlandske kirsebær, hvis man vil undgå pesticidrester, mens man roligt kan spise løs af en lang række andre grøntsager, især hvis de er produceret i Danmark. Der er heller ikke mange sprøjterester at finde i bananer.

Den videnskabelige artikel om undersøgelsen er publiceret i tidsskriftet Human Reproduction.

Læs også:

Der er flest pesticider i udenlandsk frugt

Cocktail af kemikalier øger risiko for kræft

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

hb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.