Olie kan udvindes miljørigtigt fra tjæresand
Kilde: 
21 marts 2011

Amerikanske forskere har fundet frem til en billig og nem rensningsmetode af tjæresand, der ikke forurener. Teknikken, som bruger en speciel, flydende saltopløsning i vand, er ikke energikrævende. Den forurener ikke, og den kan endda bruges til at rense olieforurenede strande, så de bliver rene.

»Budskabet er, at al bitumen bliver udvundet i en meget ren form, og det bliver ikke forurenet af saltopløsningen,« siger professor Paul Painter, som har ledet forskningen ved Penn State University.

Opdagelsen kan få afgørende betydning for olieøkonomien, da cirka to tredjedele af verdens oliereserver ligger begravet i sandlag, som er besværlige at udvinde olien fra med de traditionelle metoder. Eksempelvis importerer USA i dag en million tønder olie om dagen fra de olieholdige sandlag ved Alberta i Canada.

Det olieholdige tjæresand i Canada og Venezuela rummer tilsammen lige så meget olie som verdens samlede reserver af traditionelt udvundet råolie, skriver Ingeniøren.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.