Forskere finder 520 millioner år gammelt fossileret nervesystem
Kilde: 
02 marts 2016

KORT NYT FRA UDLANDET

Det er ikke usædvanligt, at forskere finder fossiler med en høj detaljegrad. Usædvanligt er det dog, at forskere i Kina har fundet et 520 millioner år gammelt fossil af et krebse-lignende dyr, hvor det er muligt at se nervesystemet. Det skriver Sciencedaily.com.

Fossilet er så godt bevaret, at det ifølge Sciencedaily.com er muligt for forskerne at se de enkelte nerver. Det åbner for en bedre forståelse af, hvordan nervesystemet har udviklet sig hos leddyr.

»Det er et unik kig ind i, hvordan det forfædrende nervesystem så ud. Det er det mest komplette eksempel på et nervesystem fra kambrium,« siger Javier Ortega-Hernández, der er medforfatter på studiet og forsker ved University of Cambridge’s Department of Zoology, til Sciencedaily.com.


(Foto: Jie Yang (Yunnan University, China)

Forskere har før fundet fossilerede nervesystemer, men kun dele af det, og for det meste fra hjernen. Generelt er det sjældent, at der findes fossilerede bløddele fra forhistoriske dyr, det er mest knogler og hårde dele af kroppen, der bevares.

Det fossilerede nervesystem tilhører arten Chengjiangocaris kunmingensis, som levede under den kambriske eksplosion. Dyret er en forfader til vore tids leddyr.

Forskernes studie er publiceret i det videnskabelige tidsskrift PNAS.

Læs også:

Fossil afslører ny forhistorisk delfinart

Helt ny menneskeforfader fundet i Sydafrika

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.