Det betaler sig at smage ord og høre farver
Kilde: 
25 november 2011

Mens de fleste af os ser syn og hører lyde, kan nogle mennesker og høre farver og smage ord. Dette er et mystisk fænomen ved navn synæstesi, som kan blive fremprovokeret, når en af vores sanser bliver stimuleret på en måde, der udløser mindet om tidligere oplevelser. Det skriver Livescience.

Nu foreslår forskere at dette usædvanlige træk kan give mange mentale fordele. Disse fordele dækker blandt andet over en forbedret evne til at huske, men det ser også ud til, at trækket tit er nærværende hos kunstnere, poeter og forfattere.

Forskerne opdagede første gang synæstesi i det 19. århundrede, hvor de kunne observere at visse mennesker så tal og bogstaver i farver, selvom de var skrevet med sort blæk. Denne tilstand, kendt som grafem-farve synæstesi (grafem er den samlede betegnelse for tal og bogstaver), er den mest almindelige af de 60 varianter af synæstesi, som vi kender.

Selvom synæstesi kan opstå som en bivirkning ved stofmisbrug, hjerneskade og hypnose, viser forskning, at to til fire procent af en befolkning oplever det naturligt. Det ser endda ud til, at synæstesi ligger i generne.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.