Depression, ADHD og autisme deler gener
Kilde: 
28 februar 2013

Psykiaterne anser depression, ADHD, autisme, skizofreni og manio-depression for at være forskellige lidelser. Men de fem psykiske lidelser har faktisk en del symptomer til fælles. For eksempel har skizofreni, manio-depression og depression markante humørsvingninger til fælles, og børn med ADHD kan have udviklingsmæssige problemer, som ligner autisme.

Nu har forskerne fundet ud af, at lighederne kan skyldes, at de fem lidelser deler genetiske markører. To af markørerne er fundet i de genetiske markører, som forskerne mener, regulerer calcium-niveauet i hjernen. Calcium spiller blandt andet en rolle i hjernecellernes indbyrdes kommunikation, skriver LiveScience.

Dr. Jordan Smoller og hans kollegaer fra Massachusetts General Hospital i Boston gjorde opdagelsen ved at analysere data fra 33,332 patienter, som havde en af de psykiske lidelser, og de undersøgte også data fra 27,888 mennesker, som ingen diagnose havde.

»Opdagelsen bekræfter hvad mange forskere allerede har gjort sig tanker om - nemlig at de genitiske faktorer ikke alene er kendetegnende for én sygdom,« siger Dr. Joachim Hallmayer. Han var ikke involveret i studiet men forsker i psykiatri på Stanford University.

Studiet er i dag blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Læs også: Kendt bedøvelsesstof virker på svær depression

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.