Dårlig ånde kan være tegn på sygdom
Kilde: 
20 juli 2012

I omkring 10 procent af tilfælde med slem dårlig ånde, er den dårlige ånde tegn på sygdom, skriver Livescience.com

I langt de fleste tilfælde skyldes grim ånde for dårlig mundhygiejne. Når tandbørste og tandtråd ikke bliver brugt flittigt nok, danner bakterier svovlagtige substanser i munden, der lugter grimt – og som går under fælles betegnelsen ”dårlig ånde”.

Men dårlig ånde kan også være symptom på alvorlig sygdom. Sukkersyge kan forårsage en sødlig, frugtagtig ånde, mens kroniske nyresygdomme kan give en lidt fiske- og ammoniaklignende lugt ud af munden.

Sådan tester du din ånde

Folk har svært ved at lugte, om deres egen ånde er god eller dårlig. Det bedste man kan gøre er, at bede en god ven om at stå for skud - og give en ærlig melding.

Hvidløg og almindelige løg kan også give dårlig ånde. Eller rettere, det opleves som dårlig ånde fra munden, men lugten kommer egentlig fra hele kroppen, når de særlige stoffer i løg er absorberet og føres rundt i kroppen med blodet.

Når man nu og her vil lugte godt ud af munden, er pebermyntepastiller og tyggegummi en velkendt god og midlertidig løsning.

I det lange løb kan de fleste tilfælde af dårlig ånde løses ved at børste tænder mere flittigt – husk også tungen - og daglig brug af tandtråd, specielt efter måltider. Bakterier har det nemlig med at sætte sig i tandkødet mellem tænderne. Får de lov at brede sig der, giver det rødt, hævet og i de værste tilfælde – også blødende – tandkød.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.