Dansker modtager humanioras svar på Nobelprisen
Kilde: 
20 marts 2012

En stor ære tilfalder Kirsten Hastrup, som er professor i antropolologi ved Københavns Universitet. Hun modtager i dag - d. 20. marts 2012 - Gad Rauslings pris, humanioras svar på Nobelprisen, skriver politiken.dk.

Med prisen følger en chek på en million svenske kroner.  Kirsten Hastrup modtager den fine hæder for sin grænseoverskridende forskningsindsats, som fokuserer på forholdet mellem menneske, miljø og samfund på især Grønland. Forskningsresultaterne viser blandt andet, at der er en sammenhæng mellem temperaturer og samfund.

 

»Jeg er synes, det er vanvittigt interessant at se på, hvordan et lille isoleret samfund har klaret sig gennem et århundrede, og hvordan blandt andet de grønlandske fangere forbereder sig på en barsk fremtid. I Sydgrønland åbner klimaforandringerne nogle nye muligheder, mens den smeltende is skaber store problemer for fangerne i nord. Isen er hele deres livsgrundlag«, siger Kirsten Hastrup.

Prisen er en af de allerstørste hæderspriser i Norden.

»Man forestiller sig simpelthen ikke, at sådan en pris tilfalder en selv. Man passer bare sit arbejde og er drevet af en enorm nysgerrighed og vilje til at få noget viden frem, og pludselig er der nogen, der har bemærket det. Det er en meget stor og fornem anerkendelse«, siger Kirsten Hastrup.

Den svenske Kong Carl Gustav overrækker prisen i Stockholm.

Læs også: Hvordan klarer vi klimaforandringerne?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.