Biomasse skal gøre olie overflødigt
19 december 2011

Et stort anlagt samarbejde mellem nogle af Danmarks største virksomheder, førende forskere og Højteknologifonden skal udvikle mere effektiv biomasse og samtidig sikre fødevareproduktionen. Det skriver fonden i en pressemeddelelse.

Arbejdspladser, vækst, bedre miljø og mindre forurening. Det er de store perspektiver i et nyt forskningsprojekt, som samler nogle af Danmarks største virksomheder og stærkeste universiteter. Målet er at udvikle teknologi og biologi, så vi får brændstoffer til skibsfarten og biokemikalier.

Deltagerne er Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, A.P. Møller - Maersk, Novozymes, Haldor Topsøe, MAN Diesel & Turbo samt DONG Energy. Højteknologifonden samler parterne og medfinansierer halvdelen af budgettet på 112 millioner kroner over fem år.

»I dag brænder vi det meste af biomassen af, og det er ikke altid den smarteste anvendelse. Biomasse er jo solenergi omdannet til kulstof – og det kulstof kan vi bruge til biokemikalier og bæredygtigt brændstof til skibe. I princippet kan vi bruge biomasse til alt, hvor vi i dag bruger olie,« siger professor Claus Felby fra Københavns Universitet, som står i spidsen for samarbejdet.

Projektet er en del af en større investering fra universiteter, virksomheder og Højteknologifonden på i alt 468 millioner kroner.

Læs også på Videnskab.dk: Forskere måler klimaeffekten af biobrændstof

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.