Arkæologer vil scanne Egyptens pyramider for skjulte skatte
27 oktober 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

Som arkæolog er man altid interesseret i at komme et spadestik dybere i fortidens mysterier. Det kan dog være svært, når de fysiske rammer bogstavelig talt blokerer for gravearbejdet.

Det problem skal avanceret teknologi nu løse. Et nyt projekt, kaldet Scan Pyramids, skal ved hjælp af blandt andet kosmiske stråler og 3D laser-teknologi give arkæologer mulighed for 'se' ind bag de Egyptiske pyramiders mure - helt uden at ødelægge noget, skriver Huffingtonpost.com.

Arkæologerne forventer, der vil blive afsløret forhistoriske skatte og kamre, som før har været fysisk utilgængelige.

»Vi vil scanne flere meter under overfladen uden at røre ved strukturerne. Der kunne være interessante ting der - endda bare et par få meter nede,« siger forsker Matthieu Klein fra Canadas Laval University, der er tilknyttet projektet, til Huffingtonpost.com.

Projektet skal igangsættes efter nytår. Ifølge Huffingtonpost.com fortalte Egyptens antik-minister Mamdouh Eldamaty på et pressemøde i søndags, at arkæologerne starter med at scanne pyramiderne Bent Pyramid og Red Pyramid. Herefter fortsætter eventyret ved Egyptens to mest berømte pyramider i Giza: Pyramid of Cheops og Pyramid of Chephren.

Forskere verden over ser de nye teknologiske værktøjer som nøglen, der kan åbne lemmen til fortiden.

Den berømte arkæolog Fredrik Hiebert mener, at vi teoretisk set bør have redskaberne til at finde både Djengis Khans- og Alexander den Stores grav.

Derudover får arkæologer nu endelig mulighed for at 'løfte låget' på en hemmelighed, der længe har hjemsøgt dem: Den egyptiske farao Tutankhamons endnu uåbnede grav.

I videoen nedenfor kan du høre arkæolog Nicolas Reeves fortælle, hvorfor netop denne grav er så interessant.

Læs også:

Arkæolog: Tutankhamons grav kan rumme hemmeligt kammer med Nefertiti

Nye analyser: Tutankhamon havde hestetænder og klumpfod

Kontroversiel påstand: Vi har fundet en million mumier

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

sbv

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.