Kort nyt

Kort nyt

Med 'Kort nyt' får du overblik over nyheder fra forskningens verden. De mest interessante begivenheder og fund - kort fortalt. Videnskab.dk's redaktion udvælger og resumerer det mest spændende, andre troværdige medier og forskningsinstitutioner har bragt. Husk dog vores guide til kritisk læsning af nyheder om forskning og især rådet om, at et enkelt, nyt forskningsresultat aldrig kan rumme den endegyldige sandhed. Det er derfor en god idé at holde sig for øje, hvad anden forskning på området viser, og vi henviser altid til den oprindelige kilde, så du kan dykke yderligere ned i detaljer og forbehold.

Wikipedias opslag om videnskab saboteres af dets egne brugere

Annonce:

KORT NYT FRA UDLANDET:

Wikipedia-artikler om politisk kontroversielle temaer som for eksempel global opvarmning, evolution og syreregn bliver alt for ofte ændret, hvilket kan føre til misinformation. Sådan lyder det i et amerikansk studie, hvor forskerne har undersøgt den engelsksprogede udgave af onlineleksikonet. Det skriver Forskning.no.

I studiet, som er publiceret i tidsskriftet PLOS ONE, viste det sig, at nogle artikler om videnskabelige temaer bliver redigeret langt oftere end andre, og at flere af disse artikler bliver udsat for, hvad der svarer til ren sabotage. Et eksempel på det er artiklen om syreregn.

»I forskningsmiljøet er syreregn ikke et kontroversielt tema. Fænomenet har været forstået i årtier. Alligevel, selvom artiklen er ’semibeskytte’, så anonyme brugere ikke kan ændre i den, bliver der næsten dagligt ændret i den. Nogle af disse ændringer har resulteret i fejl og information som strider imod videnskab, som der ellers er konsensus om,« siger professor Gene E. Likens fra University of Connecticut, som er en af forskerne bag studiet.

På Wikipedia er der over 30.000 frivillige redaktører, som kan redigere leksikonets indhold. Hver måned laves der cirka tre millioner ændringer i artiklerne.

Læs også:

Derfor er de globale bidrag til Wikipedia så skævt fordelt

Annonce:

Sådan ændrer Google verdenskortet

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

mft