Du har købt cykelsko og monteret klikpedaler på din racercykel og skal rigtigt ud at give den gas på landevejen.
Der bliver rødt lys i krydset, og du bremser ned. Før du aner det, ligger du og roder på vejen, fordi du glemte, at dine sko var klikket fast i pedalerne.
Dette forløb er der mange, som har oplevet. Så hvorfor dog kaste sig ud i det bøvl med klikpedaler? Og hvorfor er de faktisk helt uundværlige for rytterne i Touren?
Klikpedaler er sikrest og hurtigst
Når skoene er klikket fast i pedalerne, kan skosålerne ikke glide på pedalerne. Det har du måske også oplevet? Det kan især ske i regnvejr, hvor friktionen mellem skosål og pedal er reduceret på grund af vand.
En sko, som glider på pedalen, kan føre til tab af kontrol med cyklen og deraf farlige situationer. Så det at have skoene klikket fast i pedalerne er faktisk en fordel i forhold til beherskelse af cyklen – når først man altså har lært ikke at vælte ved stop.
Et andet og mindst ligeså væsentligt aspekt er, at man naturligvis kun kan trække op i pedalen, når pedal og sko hænger sammen.
Det kan udnyttes ved accelerationer, hvor man i tillæg til at træde ned i pedalen også vil udnytte pedalens opadgående fase til at skabe fremdrift og fart.
…men de hjælper dig kun, hvis du skal cykle stærkt
Men er det også mere effektivt at cykle med klikpedaler, når der cykles ved moderat intensitet?
Denne artikel er en del af Forskerzonen, hvor forskerne selv kommer direkte til orde og skriver om deres forskning.
Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.
Næh, faktisk ikke. Det blev dokumenteret i et studie i 2008. Dér målte forskerne iltoptagelsen, som i situationen afspejlede energiforbruget, under moderat cykling ved omkring 275 watt med henholdsvis almindelige pedaler og klikpedaler.
Intensiteten på 275 watt svarede til omkring 60 procent af den maksimale iltoptagelse.
Forsøgspersonerne var otte elitecykelryttere, og de cyklede på et cykelergometer i laboratoriet med en pedalfrekvens på 90 omdrejninger i minuttet.
Forskerne fandt, at der ikke var forskel på iltoptagelsen under cyklingen med de to forskellige typer af pedaler. Desuden fandt de, at der ikke var forskel på pedalkraften i tråddet.
Så idéen om, at klikpedaler giver et mere effektivt tråd under cykling ved moderat intensitet ser ud til at være en myte, mens der som ovenfor beskrevet er andre gode grunde til, at cykelryttere på ingen måde vil undvære klikpedalerne.
LÆS OGSÅ: Gearing: Hvor stor modstand gør din cykel mod acceleration?
LÆS OGSÅ: Træd i pedalerne som du plejer – teknikken betyder ikke noget særligt