KORT NYT FRA DANSKE MEDIER:
Ofte opfattes det som negativt, når vacciner har bivirkninger. Men det er det ikke altid.
Børnevaccinen mod bakterien hæmofilus influenza Type b (Hib), som beskytter mod ørebetændelse og meningitis, viser sig nemlig også at kunne beskytte mod den mest udbredte børnekræfttype, akut lymfocytisk leukæmi. Det skriver Dagens Medicin.
Den nye viden kommer fra et amerikansk studie, som netop er udgivet i tidsskriftet Nature Immunology.
Blandt forskere har det tidligere været kendt, at Hib-vaccinen giver en form for beskyttelse mod akut lymfocytisk leukæmi, men de har ikke vidst hvorfor før nu.
Mange nyfødte har en stor mængde gener i deres blodceller, som øger cellernes risiko for at blive til kræftceller, og de amerikanske forskere havde en teori om, at gentagne infektioner med Hib-bakterien kunne ødelægge cellerne og øge omdannelsen af blodceller til kræftceller.
Da forskerne udsatte forsøgsmus for kronisk Hib-infektion, viste det sig, at enzymerne AID og RAG, der hjælper immunceller med at nedkæmpe infektioner, var hyperaktive og skar og muterede tilfældige gener, blandt andet kræftbeskyttende gener i blodcellerne.
Eksperimenterne kan være med til at forklare, hvorfor antallet af nye leukæmi-patienter er faldet drastisk, efter vaccinen blev indført. Man undersøger nu, om MFR-vaccinen kan have samme beskyttende effekt mod leukæmi.
Læs også:
MFR-vaccinen virker også mod diarré og mellemørebetændelse
Vaccine beskytter ikke mod den hyppigste influenzavirus
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams