To forskere fra Københavns Universitet har som de eneste i verden fået lov til at studere fragmenterne af et ca. 1500 år gammelt vægmaleri med maya-hieroglyffer fundet i ruinbyen Teotihuacan i Mexico, skriver Københavns Universitet.
Fragmenterne udgør et indviklet puslespil med tusindvis af brikker, men forskerne kan alligevel se tydelige tegn på tætte forbindelser mellem Teotihuacan-kulturen og mayaerne.
I december måned præsenterer forskerne deres fund for kolleger fra hele verden på den 16. Europæiske Mayakonference på Københavns Universitet.
»Der er stadig meget arbejde at gøre, men vi kan allerede nu se, at de 1500 år gamle hieroglyffer er udført af en lokal teotihuacaner og ikke en maya; glyfferne, som de enkelte tegn kaldes, har en form, de aldrig ville have haft, hvis de var udført af mayaer. De er formentlig nedskrevet af en lokal efter et maya-forlæg og derefter overført til vægmalerierne,« fortæller adjunkt Jesper Nielsen, der sammen med sin kollega, adjunkt Christophe Helmke, er tilknyttet Indianske Sprog og Kulturer ved Københavns Universitet.