KORT NYT FRA DANMARK
I 2014 vedtog Folketinget en national handlingsplan, der skal give flere syge danskere mulighed for at få den transplantation, som de venter på. Men i Danmark ser det skidt ud, for de mange ventende patienter.
Både i 2012 og 2013 havde Danmark en af de laveste donationsrater i Europa, og cirka 42 procent af familierne til de pårørende vælger at takke nej til organdonation.
Nu skal et nyt antropologisk studie, som ledes af antropolog og adjunkt Anja Marie Bornø Jensen fra Instituttet for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, undersøge, hvad der får de pårørende til at sige nej til organdonation. Det skriver Instituttet for Folkesundhedsvidenskab i en pressemeddelelse.
Ifølge studiet kan der være forskellige årsager til, at de pårørendes familier giver afslag på organdonation.
»Komplekse familieforhold spiller ofte en rolle. Desuden har mange svært ved at sige ja, hvis de pårørende ikke selv har taget aktivt stilling til organdonation. Problematikken berører nogle dybe følelser og filosofiske problemstillinger omkring døden, afskeden og vores forhold til krop og sjæl. Mange pårørende opfatter det som forkert, hvis de ikke er fysisk til stede, når deres familiemedlem udånder,« siger Anja Marie Bornø Jensen i pressemeddelelsen.
Derudover viser studiet og statistikker, at særligt hjertet kan være svært at opgive til organdonation: Cirka en tredjedel af de personer i Danmark, der har givet begrænset tilladelse til organdonation, siger nej til at benytte hjertet.
»Organet er forbundet med mange følelser, der kan gøre det svært at sige ja til donation. Man kan have ’et stort hjerte’, man kan være ’tung om hjertet’ og have ’hjertesorg’. Hjertet er simpelthen en stor del af vores sprog og identitet, og det kan have betydning for beslutninger om hjertedonation,« siger Anja Marie Bornø Jensen i pressemeddelelsen.
Læs også:
Forskere om organdonation: Tving bilister og NemID-brugere til at tage stilling
Hjernekræftceller fra organdonorer kan sprede sig til modtageren
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
esh